Павел Поппандов за Народния: Вън Васил Василев, защо Христо Мутафчиев се крие като мишка?

Явор Гърдев и Александър Морфов крепяха директора с таланта си, убеден е големият актьор

Култура
13:07 - 01 Март 2023
8421
Павел Поппандов за Народния: Вън Васил Василев, защо Христо Мутафчиев се крие като мишка?

"Всеки, който обича българския театър, знае, че Александър Морфов и Явор Гърдев са на върха на този театър: Васил Василев стана директор на Народния театър с имената на Морфов и Гърдев напред". Така коментира пред БНР събитията в Храма на Мелпомена големият актьор Павел Поппандов.

"Историята се повтаря. Предишният директор - Мариус Донкин - прогони Александър Морфов, свали му представленията и театърът тръгна стремително надолу, защото всички представления, които са направени от Явор Гърдев и Александър Морфов са любими на зрителите. Те са касови представления. Сега ще последва същата история, ако това се случи. Заради това аз не мога да остана безучастен. Има направена подписка. 

Удивителна е позицията на казионния Съюз на артистите и на неговия, обявил се за пожизнен председател - Христо Мутафчиев. Не може този съюз да стои безучастен и да не изрази своето мнение и да застане в защита на своите изявени творци. Каква е тази Велислава Кръстева, откъде идва тя - от нищото и става пиар на Народния театър. Тя винаги ще бъде свързвана с компрометирания ѝ вожд Ахмед Доган. И Съюзът на артистите мълчи.

Аз съм дълбоко убеден, че Васил Василев няма място в Народния театър. Ако посегне и се опита да направи такъв ход, реакцията този път ще бъде много по-различна. Много хора, които обичат театъра, по-активно ще се намесят и този човек ще си отиде.