Павлин Ковачев радва с изложба за ЧРД №70

Култура
15:43 - 14 Ноември 2021
5594
Павлин Ковачев радва с изложба за ЧРД №70

Известният живописец Павлин Ковачев представя творчеството си с голяма самостоятелна изложба в галерия "Илия Бешков" в родния Плевен по повод своята 70-годишнина.

Пред БТА авторът разкрива: "Мисля, че душата ми е цветна - отвътре ми идва картините, които създавам, да имат много цветове". "От малък обичам цвета, а след като навърших 40 използвам много цветове в композицията. Не го правя умишлено, но картините ми са многоцветни", допълва художникът. Любители на изящното изкуство са убедени, че неговото творчество зарежда с позитивизъм и радостни чувства.

"Имам семейство, жена ми споделя моите разбирания и ме подкрепя. Имам дъщеря, която живее във Франция, внучка и правнучка, чакам още две - и това ме прави щастлив", е категоричен живописецът. "Дъщеря ми харесва творчеството ми.

 Винаги след гостуване се завръща във Франция с някоя моя картина", добавя той. Казва, че пандемията не му се е отразила много зле, защото като художник винаги е обичал да рисува сам - между четири стени.

Павлин Ковачев е роден на 7 ноември 1951 г. в Плевен. Завършил е Националната художествена гимназия "Илия Петров" в София, а след това е бил в казармата. Започнал работа в плевенското предприятие "Културен отдих" от 1972 г., където е рисувал всичко, включително плакати и макети за манифестации по онова време.

Членува в СБХ и помни с удовлетворение свои участия в Петата и Шестата национални младежки изложби, в национални изложби по живопис, от които има откупки. Творческият му път бележат над 20 самостоятелни изложби. Негови картини са притежание на НХГ, на галерия "Илия Бешков", на частни сбирки у нас и по света - във Франция, Испания, Германия, Русия, Гърция и други.

Юбилейната изложба на Павлин Ковачев ще радва още месец почитателите на изобразителното изкуство с 60 картини.

В галерия "Илия Бешков" по същото време са експонирани "Есенен салон на плевенските художници" и юбилейна експозиция "120 години от рождението на Илия Бешков". С тези ценни колекции галерията може да се превърне в подходящо място за културен туризъм по време на коледните и новогодишни празници.