Пазарът на труда в САЩ се възстановява

Молбите за обезщетение за безработица достигнаха 18-месечно дъно

Новини
12:15 - 08 Октомври 2021
2426
Пазарът на труда в САЩ се възстановява

Броят на американците, подаващи нови молби за обезщетение за безработица спадна рекордно, предават медиите отвъд океана.

Това предполага, че възстановяването на пазара на труда набира сериозна скорост, тъй като вълната от нови инфекции с Covid-19 най-после започна да намалява.

Седмичният доклад, свързан с исковете за безработица, изготвен от Министерството на труда на САЩ показа, че броят на хората, включени в списъка на безработните в страната пада до 18-месечно дъно в края на септември.

"Пазарът на труда се върна на прав път, след като дълго време нарастващите молби за държавно обезщетение задаваха въпроса колко стабилна е икономическата ситуация в действителност", заяви Кристофър Рупки, който е главен икономист въм FWDBONDS в Ню Йорк.

Новите молби за държавни обезщетения за безработица са намалели с 38 000 до 326 000 за седмицата, приключила на 2 октомври. Това е най-големият отчетен спад от края на месец юни. Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозираха 348 000 молби за последната седмица.

Калифорния е щатът с най-малко нови безработни на глава от населението. Сериозен спад има още в Мичиган, Охайо, Вашингтон и Мисури.