Пазарджик въстана срещу военния полигон в Црънча

Взривовете стряскали децата, замърсявали въздуха и предизвиквали локални трусове

Новини
10:26 - 27 Април 2019 (обновена)
2397
Пазарджик въстана срещу военния полигон в Црънча

Общинският съвет в Пазарджик даде подкрепа на декларацията, с която жителите на село Црънча поискаха закриването на военния полигон, намиращ се на метри от домовете им.

Решението бе гласувано, след като по молба на црънчани документът бе внесен от кмета на града Тодор Попов в местния парламент.

Попов припомни, че проблемът стои от години, а хората и най-вече живеещите близо до военния обект, са подложени на „нечовешки емоции“ от дейността му.

Според градоначалника изходът от ситуацията не е непременно закриване на полигона, но е редно да се подава информация за предстоящи учения, чийто шум смущава спокойствието на местните жители.

Също като живеещите около военната база, той не скри подозренията си, че там се извършват не само стрелкови занятия, но и обезвреждане на стари боеприпаси с всички произтичащи от това последици за здравето на хората.

Кметът призова съветниците да бъдат съпричастни с волята на црънчани.

„Молбата ми е като местна общност да застанем зад тях и да заявим ясно и категорично, че това не бива да продължава така, както и да поискаме диалог с Министерството на отбраната. Да чуем и техните аргументи, но да намерим взаимно приемливо решение“, завърши Попов.

Предложението му беше прието с пълно единодушие.

Припомняме, че преди десетина дни жителите на Црънча обявиха протестна готовност, ако полигонът не бъде закрит. Към документа се събира подписка, подкрепена от стотици хора и от селото, и от близки населени места – Дебращица, Паталеница.

Според инициаторите, военните действия тровят живота на около 3 000 души не само с непоносимия шум, включително в регламентираните часове за почивка. Стрелбите неведнъж са предизвиквали горски пожари.

Взривовете стряскат децата, водят до замърсяване на въздуха, предизвикват локални трусове, от които къщите се пропукват.