Пазарлък: 10 години отсрочка за Мюфтийството

ГЕРБ с ново предложение за 8-те милиона лева задължения

Политика
15:46 - 15 Март 2019
1931
Пазарлък: 10 години отсрочка за Мюфтийството

С до 10 години да се отсрочат данъчните задължения на вероизповеданията, натрупани до края на миналата 2018а- година - това предлага ГЕРБ като промяна в Закона за вероизповеданията. Предложението бе внесено вчера в парламента от управляващата партия.

Отсрочването трябва да замени внесеното в края на януари предложение на ГЕРБ и ДПС за данъчна амнистия за регистрираните вероизповедания. Тя засяга преди всичко Главното мюфтийство, което дължи около 8,2 млн. лева на хазната. По-голямата част от сумата е за невнесени осигуровки. Има обаче и задължения за такса смет и данъци.

Предложението за данъчна амнистия, внесено от Цветан Цветанов и от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ разбуни духовете. Текстът предизвика критики от БСП, която обяви, че това е поредната сделка между ГЕРБ и ДПС. Същото заяви и Валери Симеонов. Въпреки това текстът мина на първо четене. Аргументът на управляващите първоначално бе, че данъчната амнистия е въпрос на национална сигурност по подобие на вече приетото значително увеличение на държавните субсидии за Българската православна църква и Главното мюфтийство. Тъй като вече е започнало принудително производство за събиране на задълженията, новата, по-висока субсидия реално ще се използва за погасяване на задълженията и няма да стигне до мюфтийството, което иска с парите да плаща заплати на имамите.

Впоследствие ГЕРБ промени позицията си, като от партията заявиха, че ще предложат не амнистия, а отсрочване на задълженията. Такава възможност съществува и в момента в данъчното законодателство, но според депутатите от управляващата партия за вероизповеданията трябвало да има нарочна процедура.

Цветан Цветанов аргументира новата идея за отсрочване, внесена отново с неговия подпис, с това, че така ще спрат спекулациите и напрежението в обществото. „Смятаме, че с тази законодателна промяна ще дадем възможност имамите да получат съответните заплати и осигуровки, които към момента не могат да получат, докато свещениците в БПЦ вече получиха своите заплати", обясни зам.-председателят на ГЕРБ. Освен това така се гарантирало, че вероизповеданията ще могат да получават необходимата финансова подкрепа от държавата - практика, разпространена в почти всички развити европейски държави, според Цветанов. За погасяване на задълженията си мюфтийството ще трябва да ползват пари от собствените си приходи, допълни съвносителя на предложението за отсрочване Менда Стоянова.

За срока на отсрочването ще се плаща лихва, равна на основния лихвен процент (ОЛП), който в момента е 0. Размерът на ОЛП се определя всеки месец от БНБ, но в последните години е равен или близък до 0.