Пазарната стойност на Tesla се срина с 50 млрд. долара

Акциите при закриване паднаха с 5,6%, а след работното време за търговия борсата увеличи загубата с допълнителни 6,9%

Новини
13:25 - 23 Септември 2020
1516
Пазарната стойност на Tesla се срина с 50 млрд. долара

Инвеститорите намалиха пазарната стойност на Tesla с 50 млрд. долара. Това се случи, след като изпълнителният директор Илон Мъск заяви, че е възможно радикално да се намали цената на автономните електрически превозни средства до 25 000 долара, но с поне три години.

Пазарната капитализация на Tesla падна с 20 милиарда долара само за два часа след затварянето на борсата във вторник, след като Мъск и други ръководители на Tesla представиха нов план за батерии и производствени стратегии.

Акциите при закриване паднаха с 5,6%, а след работното време за търговия борсата увеличи загубата с допълнителни 6,9%.

Инвеститорите очакваха две важни съобщения по време на често рекламирания от Mъск "Ден на батерията" - да разработи батерия, която да издържа на шофиране до милион мили, което ще отнеме 10 години или повече, и конкретни данни за намаляване на разходите, изразени в долари за киловат. час, с което в крайна сметка цената на електрическото превозно средство би била по-ниска от цената на бензиновата кола.

Мъск не предложи нито едното, нито другото. Вместо това той обеща да намали наполовина разходите за производство на батерии през следващите няколко години с нови технологии и производствен процес и да достави „благоприятен“ електрически автомобил.

„След три години. . . можем да направим автомобил на стойност 25 000 долара, който всъщност би бил малко по-добър от сравним бензинов автомобил“, каза той.

Мъск обаче призна, че Tesla не е имала цялостен амбициозен дизайн на своите превозни средства и батерии и сложни производствени процеси.