Peach Fuzz - цветът на 2024 г. - какво да облечем? (СНИМКИ)

Лекият прасковен тон внушава мир и спокойствие

Нещо за четене
18:00 - 03 Януари 2024
7916
Peach Fuzz - цветът на 2024 г. - какво да облечем? (СНИМКИ)

Ако можехме да си представим 2024 година, какъв цвят щеше да бъде тя? Тази абстрактна мисъл е ежегоден въпрос за експертите от Института за цветовете „Пантон“, които проучват модните подиуми, тенденциите в интериорния дизайн, моменти от попкултурата и човешката психология, за да направят своя избор.

Според техните проучвания нюансът, който определя 2024 г., е „Peach Fuzz“ - лек, прасковен, плодов тон, който внушава мир и спокойствие. "Преминаваме през много сътресения в живота си и имаме нужда от цвят, който да е грижовен", заяви специалистът по цветовете на "Пантон" Леатрис Айзман.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

Името на романтичния цвят отразява осезаемата чувственост, свързана с нюанса - праскови, меки пера и гладки платове като сатен и коприна. За всичко това бихме могли да се сетим, когато мислим за комбинацията от розово и оранжево.

Леатрис Айзман посочва, че деликатният нюанс призовава зрителите към човешкото изживяване, с акцент върху важността на здравето и благосъстоянието за ума, тялото и душата.

От топлите цветове на изгрев или залез до уюта на пухкаво одеяло, цветът утвърждава моментите на вътрешно спокойствие с дълбоката нужда от общност, събиране и връзка.

„Напомни ни се, че жизненоважна част от това да живееш добър и пълноценен живот е да имаш добро здраве, издръжливост и силата да му се наслаждаваш. В свят, който често набляга на производителността и външните постижения,

е важно да осъзнаем необходимостта да насърчаваме вътрешното си аз и да намираме моменти за почивка, творчество и човешка връзка“, коментира Айзман.

За Лори Пресман, вицепрезидент на института, изборът на цветове тази година е особено важен, като се има предвид, че това е 25-ата годишнина на програмата на "Пантон" за цвят на годината. За Пресман поддържането на цвят, който е синоним на човешка връзка, е символично не само за тази година, но и за общата цел на самата програма.

„С тазгодишния цвят на "Пантон" за 2024 г. виждаме повишен фокус върху общността и хората по света. Те преформулират начина, по който искат да живеят и оценяват кое е важно – това е комфортът да бъдем близо до тези, които обичаме", пише Пресман.

Прасковените тонове са неизменна част от модните подиуми за пролет-лято 2024, особено в Милано, където водещи са италиански къщи като Gucci, Jil Sander и Sportmax.

На афтърпартито на Vanity Fair за наградите „Оскар“ през март Хилари Дъф носеше вдъхновена от бельото рокля в прасковен цвят на Dolce & Gabbana. Малко след това Ума Търман присъства на наградите Women Making History Awards в рокля от габардин Prada за есен-зима 2023 г. в същия цвят.

Тази година се навършват и 25 години от инициативата на "Пантон" "Цвят на годината". Психологията на цветовете, която стои зад последните три избора на Айзман и нейния екип, се корени в издръжливостта, оптимизма, смелостта и силата, препращайки към нашите постоянни бурни времена.