Пед@лски номера на „Възраждане“ отрязаха от „Златна роза“ първия български гей филм

„Любен“ не бе селектиран за фестивала във Варна заради интриги от кликата на Копейкин

Новини
13:29 - 10 Септември 2024
2923
Пед@лски номера на „Възраждане“ отрязаха от „Златна роза“ първия български гей филм

Българо-испанската продукция „Любен“ не бе селектирана за фестивала „Златна роза“ във Варна след намесата на депутат от „Възраждане“. Казусът очаквано разбуни социалните мрежи, особено след последните законодателни изцепки на „възрожденската“ клика около Костадин Костадинов.

Първи с позиция по изкуствено и нарочно създадения скандал излязоха от Националния филмов център: 

Във връзка с появили се публично коментари по повод игралния филм „Любен“ (2023) и отсъствието му от програмата на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ 2023 г. и 2024 г., бихме искали да ви информираме следното:

През 2023 г. заглавието, дебют на режисьора Венци Костов, продукция Испания-България, с продуценти от българска страна „Портокал“ ООД, не е заявявано от продуцентите на филма за разглеждане към фестивалния екип по процедурния ред

и съответно няма как да попадне или не в селекцията на събитието.

През 2024 г. заглавието кандидатства от името на разпространителя за България Ноу Блинк Плюс ООД за подкрепа за разпространение в Националния филмов център и печели такава, определена със Заповед № 55 от дата 07.03.2024 г. В допълнение, ИА НФЦ подкрепя и фестивалната проява Sofia Pride Film Fest, част от която премиерно става филмът „Любен“, със Заповед № 51 от 01.03.2024 г.

През 2024 г. заглавието е заявено за първи път за разглеждане и евентуално участие във фестивала „Златна роза“. Актуалната селекционна комисия на събитието в състав: председател доц. д-р Александър Донев, творчески директор на фестивала, кинокритик и преподавател, Мариана Христова, кинокритик, Христо Христозов, кинопрограматор, Калина Николова, кинокритик, конституирана със Заповед № 195 от 25.06.2024 г.,

намира филма за допустим в конкурсна програма.

След постъпило писмо от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) с номер 12-00-152-2 от 02.07.2024 г. за спазена процедура по чл.31а от ЗФИ, както и постъпило уведомление в ИА НФЦ от страна на принципала на агенцията Министерство на културата от дата 24.07.2024 г., с искане за предоставяне на информация по компетентност,

във връзка с постъпили въпроси от народен представител за същото,

ръководството на агенцията и на „Златна роза“ взеха решение показът на заглавието в рамките на фестивала да бъде отложен до изясняване на ситуацията между правоимащите органи, с цел съблюдаване публичния интерес в максимален порядък.

Според направена проверка от наша страна, нарушение на ЗФИ (Закон за филмовата индустрия) не е установено и нашето мнение по компетентност е изпратено към заинтересованите страни с писма с изходящи номера съответно 01-254 от 12.07.2024 г. и 01-271 от 25.07.2024 г. Тъй като в ДАЗД все още не е финализирана съответната преписка, ние следва да изчакаме финалните становища на всички компетентни институции. (Намесата на Агенцията за защита на детето вероятно е във връзка с предполагаемото непълнолетие на единия от главните герои във филма - б.р.)

Темата на филма е от голямо значение за обществения диалог в страната. Хомосексуалността и самоопределянето, особено сред младежите, е обект на непознаване, компрометиран обществен разговор и често е материал за провокации и употреба на език на омразата.

След изясняване на казуса и получаване на становище от споменатата по-горе институция, че филмът

„Любен“ не противоречи на нито едно правило или държавна разпоредба,

то той ще може да бъде показан в следващо издание на първия и най-стар фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, пише в разпространена позиция на изпълнителния директор на ИА „НФЦ“ и директор на „Златна роза“ Петър Тодоров.

Казусът коментира и световноизвестният режисьор Тео Ушев:

Ако искаш да създадеш дармадан с един проблем, вкарай го в „правоимащите органи“ в България - щото такива няма. И така, драги ми кинаджии - ако искате филмът ви да бъде показан на фестивал във града на нацитата Варна, България - трябва да се съобразявате с „публичния интерес в максимален порядък“.

Достатъчно е един депутат да зададе въпрос, и работата на артиста се праща в преписка.

Така, де - от негово величество необразования депутат зависи работата на всички - артисти, чиновници, касиерки в киното. Така е в държавата на победилата Копейковщина! Слава богу - в демократичен Бургас не са питали никого, показаха филма на международния си филмов фестивал през 2023а, и не само го показаха, но той взе, че спечели и наградата на публиката. Чудя се, дали варненци не се чувстват малко обидени от случилото се? Казусът става все по-абсурден, а младите поколения артисти могат

да видят нагледно как се осъществяваше цензурата по време на комунизма

- именно чрез „съблюдаване на публичния интерес в максимален порядък“. Дотук със смелите филми. Дотук с провокативните сюжети! Дотук с изкуството и различното мнение!

Хайл Копейкин!

Не остана безучастен и копродуцентът на филма.

Здравейте, приятели и колеги. В контекста на обществения дебат относно решението на ИА „Национален филмов център“ да не програмира филма „Любен“ със сценарист и режисьор Венци Костов, чиито копродуцент е „Портокал“ ООД, бихме искали да споделим фактите с вас.

„Любен“ е копродукция между Испания и България, осъществена без българска държавна помощ за филмопроизводство.

Филмът има своята световна премиера в Гуадалахара през юли 2023.

Агент по международните продажби е М-appeal и към днешна дата филмът е продаден в над 15 територии в целия свят.

Кино-разпространението на филма в България стартира през юни 2024, след премиера в партньорство със Sofia Pride Film Fest. За разпространението на „Любен“ избрахме да си партнираме с No Blink Film, които дистрибутират филма с финансовата подкрепа на ИА НФЦ.

Въпреки притесненията ни за безопасността на нашите гости в контекста на речта на омраза,

която заля социалните мрежи в първите седмици от кампанията, и засиленото полицейско присъствие, премиерата — и последвалите я прожекции — преминаха спокойно, без провокации и бяха истински празник.

Паралелно с това, „Портокал“ ООД подаде заявка за участие в „Златна роза“, а малко по-късно комисията, която разглежда филмите, осъществени без държавна финансова помощ, го допусна до участие във фестивала.

Междувременно, обаче, израждането на риториката и популистките изяви, насочени срещу филма и неговите автори не спряха. Напротив, пряко или косвено,

те доведоха до самосезиране на народни представители и държавни институции,

като например „Държавна агенция за закрила на детето“. Правният отдел на НФЦ се информира за обстоятелствата около производството на филма и излезе със становище, което по същество е в защита на участниците в неговото създаване.

Въпреки това, ръководството на ИА НФЦ взе решение да не програмира „Любен“ с мотив изчакване на финално становище от правораздавателните органи и избягване на евентуални безредици в следствие от включването на филма „Любен“ в програмата на 42-ри фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ в навечерието на поредната предизборна кампания.

Дали това е правилното решение е легитимен въпрос. Ние вярваме, че въпреки изострената политическа обстановка е важно да се отстоява възможността за протичане на диалог, който противостои на

постоянните дезинформационни кампании и популистки прояви на някои политически формации

и нееднократно заявихме готовността си да работим с НФЦ в тази посока. Вярваме, обаче, и че решението на ръководството на НФЦ не е функция на идеологическа позиция срещу филма.

За тези от вас, които не са имали възможност да гледат филма „Любен“, с колегите от No Blink планираме организирането на допълнителни прожекции, най-скорошната от които е на 13.09 във Френския културен институт, в сътрудничество с Фестивала на българското кино в Париж.