Педро Алмодовар блесна с розов костюм във Венеция и получи 17-минутни овации (ФОТО)

Първият англоезичен филм на испанския режисьор "Съседната стая" ще има премиера у нас през октомври

Култура
20:29 - 04 Септември 2024
2126
Педро Алмодовар блесна с розов костюм във Венеция и получи 17-минутни овации (ФОТО)

Емблематичният испански режисьор Педро Алмодовар и главните актриси в новия му филм "Съседната стая" - Джулиан Мур и Тилда Суинтън присъстваха на световната премиера на лентата, която се състоя по време на фестивала във Венеция. Триото получи бурни аплодисменти на прожекцията, които продължиха цели 17 минути.

Тримата бяха подбрали впечатляваща стилна и дръзка визия за червения килим. Алмодовар се появи в ярко розов костюм със златно перо на ревера си, което обаче може да бъде възприето и като палмова клонка по подобие на наградата "Златна палма" в Кан. Мур избра спираща дъха рокля шартрьоз с пайети. Суинтън заложи на драматична монохромна визия в сиво.

Първият англоезичен филм на Педро Алмодовар ще има премиера у нас, броени дни след премиерата си във Венеция. „Съседната стая“ ще има прожекция след церемонията по награждаването на международния кино-литературен фестивал „Синелибри“ – на 25 октомври, в зала 1 на НДК, в присъствието на международното жури, съобщават организаторите.

По думите им испанско-американската камерна драма е изключително поетична и просветляваща история за смисъла на живота и смъртта, за стойността на приятелството и емпатията в критични моменти. 

Адаптация по роман на Сигрид Нунес, филмът изследва противоречивата тема за евтаназията. Близки приятелки в миналото, с времето Ингрид и Марта са се отчуждили - едната се е отдала на писането, другата е избрала професията на военния репортер. След години двете се срещат отново при неочаквани обстоятелства. Вглеждайки се в отношенията помежду им, „Съседната стая“ е номиниран за наградата „Златен лъв“.

Режисьор, сценарист, писател и продуцент Педро Алмодовар е носител на „Оскар“, „Златен глобус“, „Сезар“, „Златна палма“, а през 2019 г. на фестивала във Венеция му беше връчена награда за цялостно творчество. Филмите му се занимават с проблемите на идентичността, приятелството, страстта, семейството и майчинството.

Действието обикновено се развива на фона на определени социални и политически трансформации, героите са психологически достоверни, диалозите са пиперливи, а декорите и цветовете са истинска поезия. Алмодовар е майстор на сложните емоционални лабиринти и жизнеутвърждаващата мелодрама. Неотдавна на български език излезе неговият сборник с разкази „Последният сън".