Педро Санчес настоя пред Нетаняху за прекратяване на огъня

ЕС
10:57 - 23 Октомври 2023
2026
Педро Санчес настоя пред Нетаняху за прекратяване на огъня

Испанският премиер Педро Санчес е разговарял по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху и е настоял за незабавно прекратяване на огъня, за да може достатъчно хуманитарна помощ да достигне до населението на Газа, се казва в прессъобщение изпратено до медиите. Това е първият пряк контакт между двамата след атаката на "Хамас" в Израел на 7 октомври.

Разговорът се е провел след влизането на втория конвой от камиони с хуманитарна помощ в Газа през пропускателния пункт "Рафах". Санчес е посочил, че това количество е недостатъчно за снабдяване на населението на Ивицата, но за да продължат доставките е необходимо "хуманитарно прекратяване на огъня". Той е повторил пред Нетаняху, че Испания "осъжда терористичните атаки на Хамас срещу Израел и признава правото му да се защитава срещу тях в рамките на международното и хуманитарното право".

Санчес е изразил своята солидарност със семействата на жертвите като е посочил, че заложниците, държани от "Хамас" трябва да бъдат освободени незабавно и без условия. Но е демонстрирал и своята "дълбока загриженост за защитата на всички цивилни и необходимостта от хуманитарна помощ, която да достигне до хората в Газа“ .

"Трябва да предотвратим разпространението на конфликта в останалата част от региона", категоричен е бил премиера Санчес.

В същото време министърът на социалните права и лидер на "Подемос" Йоне Белара каза, че искането на Санчес е безполезно, защото "Израел показа през последните седмици абсолютна липса на човечност. Искането към Нетаняху да спазва международното право, което той презира, няма смисъл. Това, което трябва да се направи, е да се спре с икономически санкции и оръжейно ембарго".

Очаква се днес Санчес да се срещне с представители на еврейската и мюсюлманската общност в кралството.