Пеещият колос на Мемнон e загадка

Още не е ясен произходът на звуците от огромните статуи

Мистика
16:09 - 03 Май 2020
6394
Пеещият колос на Мемнон e загадка

Близо до днешния град Луксор в Египет се намират два масивни колоса. Статуите-близнаци представят Аменхотеп III в седнало положение с ръце на коленете и поглед на изток към реката и изгряващото слънце. Той управлява Египет от юни 1386 до 1349 пр.н.е. или от юни 1388 пр.н.е. до декември 1351 пр.н.е./1350 пр.н.е.

От онези далечни времена са и самите колоси. През 27 г. пр. н.е. в района се случва сравнително силно земетресение, което уврежда северната статуя. Тогава се появява един интересен феномен. Всяка заран колосът почва да „пее“.

Звукът наподобява свирене с уста, кънтенето на месингов съд, късането на струна на лира или дори човешка реч. В тези колоси гърците привиждат изображение на Мемнон, син на Зората и цар на етиопците, който повежда армиите си от Африка до Мала Азия. А заради „пеенето“ скоро се разпространява и легендата, че статуята може да предсказва бъдещето.

Каменните паметници стават обект на непрестанни посещения, в това число и от някои римски императори. Мистериозните звуци спират през 199 г., когато римският император Септимий Север заповядва да се извърши реставрация на паметника.

Каква е причината статуята да „пее“, не е напълно ясно. Вероятно звуците са причинени от повишаващите се температури и изпаряващата се роса. Друга възможност е разширяването на кварцита под въздействие на първите слънчеви лъчи.