Пеевски: Лично отказах на Христо Иванов делкането, иска Янкулов за главен прокурор

"Иванов пи мазно, турско кафе и седеше в скута ми, за да се случи Конституцията. Но всичко свърши", обяви председателят на ПГ на ДПС

Политика
11:31 - 22 Февруари 2024
2700
Пеевски: Лично отказах на Христо Иванов делкането, иска Янкулов за главен прокурор

Христо Иванов и олигарсите зад него искат да овладеят държавата - прокуратурата и КОНПИ. Това заяви в кулоарите на парламента Делян Пеевски. Лидерът на ПГ на ДПС разкри, че лично Иванов му е предлагал подялбата на държавата и искал гаранции, за да направи главен прокурор юриста от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов. Пеевски обяви, че е отказал и заключи по адрес на сглобката: "Всичко свърши".

"Лично аз отказах на Христо Иванов делкането, тук в моя кабинет. Делкането, което той ми предложи в моя кабинет - да бъде сигурен как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран ортакът му Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за зам.-главен прокурор - Сава Петров, лично стоя зад думите си", заяви Пеевски.

"Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата. Това е истината. Битката е за КОНПИ и прокуратурата, олигархията иска да овладее държавата", заключи той.

И обвини в лъжа Христо Иванов, че когато водели разговорите за Конституцията и промените в нея, препоръката на Венецианската комисия е била в нея да се запише кои регулатори да бъдат избирани със 160 гласа.

Имаше добри разговори за Конституцията как всичко ще е прозрачно, Венецианската комисия каза кои регулатори да бъдат със 160 гласа, но Христо излъга, като каза да не ги слагаме регулаторите, да са със законови актове, не с Конституцията", разказа Пеевски. И добави, че е логично в тях да бъдат представени различните парламентарни групи, "а не да бъдат делнати 50 на 50".

Пеевски коментира и интервю на Христо Иванов в "Дневник", където предупредил, че отново ще извади темата за ДПС.

"Кое е лошото на ДПС? Девет месеца! Че Христо Иванов пи мазно, турско кафе и седеше в скута ми, за да се случи Конституцията, и всичките ми идваха час през час да си направим промените? Сега ще ми казва в интервю, че отново ще извади темата за ДПС. Коя, бе, Христо, приятелю мой?

Темата е, че ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство девет месеца. И ако нас ни нямаше, нямаше и да го има. Маските трябва да паднат, Христо, искам да го знаеш, приятелю мой. Всичко свърши. Вие сте ми ясни", заключи Пеевски.

Той коментира и отхвърленото решение за новите блокове на АЕЦ "Козлодуй"."В залата се случи нещо нечувано.

Изявените евроантлантици провалят в момента проекта на "Уестингхаус" за ядрена централа заради Свилен Спасов, агента на ДС, лично посочен от тях в борда на това дружество",

възмути се още лидерът на ПГ на ДПС.