Пеевски: Правим държавна компания, всички миньори ще имат работа

ДДС за ресторантьорите остава 9%, потвърди народният представител от ДПС

Новини
14:44 - 29 Септември 2023
2929
Пеевски: Правим държавна компания, всички миньори ще имат работа

Уточнихме да има пълна заетост на хората, които ще бъдат освободени от въглищните централи. Тя ще бъде в тип държавно предприятие. Няма да има никой, който да остане без работа.

Това заяви народният представител от ДПС Делян Пеевски след спешна среща в парламента с финансовия министър Асен Василев, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Много добър разговор направихме. Надяваме се да има решение, защото това, което се създава в момента, не може да се случва с хората, категоричен бе Пеевски.

Както Lupa.bg по-рано писа, закриването на централите ще бъде 2038 година.

Отделно ще предложим всеки, който не иска да отиде в това държавно предприятие, да получи 36 заплати еднократно, веднага да му бъдат изплатени, каза Пеевски.

Новото държавно предприятие ще бъде за рекултивация на мините и други дейности. Очакваме да ни представят план какво ще се случи, за да имат всички работа. Хората са притеснени, каза Пеевски. Той бе категоричен, че диалогът трябва да се случи още днес, за да не се тревожат хората за работата и семействата си.

Има сериозен разум във финансовия министър.

Той сега ще уведоми премиера, за да седнат и да се разберат със синдикатите.

Не може да има протести и липса на диалог, подчерта народният представител от ДПС.

Надявам се максимално бързо да приключат въпроса, защото това запушване на магистрали, протестите на хората, създава напрежение. Няма как да стане в държавата, каза още Пеевски.

На въпроса защо трябваше да се намери решение, чак когато хората излязат на протести, Делян Пеевски отговори:

„Питайте премиера и правителството защо се стигна дотук”.

Енергийният министър къде е, бил на някакво пътуване, да се прибира и да си решава темите. Това е неговата работа, надяваме се да си я свърши и да бъде веднага тук, заяви още Пеевски.

На въпроса: „Клати ли се столът на енергийния министър?”, той отговори: „Нека си свърши работата. Ако не си я свърши, логичното е той сам си тръгне. Затова е енергиен министър – да си решава темите”.

Попитан обвързани ли са сроковете за затваряне на централите с Плана за възстановяване и устойчивост, Делян Пеевски коментира:

„С тези срокове няма никакъв проблем, ако реално парите се насочат към нещо, което ще даде работни места,

а не това, което видяхме в проекта – фотоволтаици, паркове. Това не дава работни места, не решава проблемите на хората”.

По думите на Пеевски не сме заплашени от внос на ток след затваряне на въглищните централи. В момента няма такъв проблем, знаете, че се работи по много теми, включително за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй”, не вярвам да има проблеми, подчерта депутатът.

9% остава ДДС за ресторантьорите, това го уточнихме с финансовия министър,

съобщи още Делян Пеевски. Министърът ще направи среща с ресторантьорите за изсветляване на бизнеса им, иска предложения от тях. Но ние бяхме ясни – 20% ДДС за ресторантьорите няма да се случи, заяви Пеевски.

В отговор на опасенията на опозицията, че предстои увеличение на данъците, той заяви: „Не сме видели всичките му предложения, нека да ги внесе и ще ги дискутираме”.