Разбраха се: Въглищните централи ще работят до 2038 г.

Цената на въглеродните емисии прави енергията от тях непродаваема, обясни Радослав Рибарски от ПП/ДБ

Новини
12:19 - 29 Септември 2023
4176
Разбраха се: Въглищните централи ще работят до 2038 г.

Никъде в плановете за справедлив преход и решенията на правителството не е заложена дата за затваряне на въглищните ТЕЦ-ове, но цените на въглеродните емисии ги правят нерентабилни.

Това заяви в кулоарите на Народното събрание Радослав Рибарски от ПП/ДБ.

„Фактът, че всички държави от ЕС са подали своите териториални планове и вече се възползват от тези пари, показва, че ние за пореден път се бавим. Никъде в териториалните планове не са заложени конкретни дати, дори в тези решения, които приемаме, винаги се залага датата 2038 г. (за крайна дата за затваряне на въглищните ТЕЦ-ове - бел.ред.). Но политиката за декарбонизция оказва пряко влияние върху работата на тези централи.

А именно цената на въглеродните емисии прави енергията от тях непродаваема.

Това трябва да бъде отразено и да бъде намален този ефект именно с тези пари по териториалните планове", заяви народният представител.

Рибарски отрече критиките на ГЕРБ, че въпросните планове не са били обсъждани със заинтересованите страни, като според него се касае за предизборна реторика.

„Големи заместващи мощности трябва да се предвидят от държавата или от частни инвеститори, това е съвсем друг инвестиционен процес. Териториалните планове са за намаляване на ефектите, които засягат хората, заети в този сектор и в тези региони“, посочи още той.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след среща с финансовия министър Асен

Василев той е обещал въглищните централи да работят до 2038 година

и всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати.

Постигнато е съгласие върху мини, язовири, хвостохранилища да не може да се изграждат соларни паркова. Скъсяват се сроковете – до 60 дни, за инвестиции във ВЕИ в урбанизирани територии.

По-рано днес министър-председателят Николай Денков заяви пред журналисти, че днес трябва да приемем териториалните плановете, а утре да ги изпратим към Европейската комисия.

Ако не бъдат приети,

България може да загуби, освен над 1,4 млрд. лв. по плановете, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник,

още три млрд. лв. по плановете, свързани с всички останали териториални планове, коментира премиерът.