Пейджърите на 1000 бойци на "Хизбула" се взривиха

Твърди се, че Израел е хакнал комуникационните устройства

Свят
19:00 - 17 Септември 2024
4279
Пейджърите на 1000 бойци на "Хизбула" се взривиха

Откъснати пръсти, ръце и крака - това се случи на огромен брой бойци на подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула".

Ливанските медии съобщават, че експлодирали пейджъри са ранили около 1000 души в Ливан.

Твърди се, че Израел е хакнал комуникационните устройства, използвани от "Хизбула", и ги е накарал да се взривят.

Според съобщенията - сред тези 1000 души има поне петима тежко ранени. Няма смъртни случаи, съобщават ливанските медии.

Кадри в социалните мрежи показват моменти от експлозиите и нанесените щети.

Посланикът на Иран в Ливан също е ранен при експлозиите на пейджърите, пише иранската информационна служба Mehr. Взривове на устройства, ползвани от бойците на "Хизбула", е имало и в Сирия.

Новинарският канал „Алхадат“, собственост на Саудитска Арабия, цитира неназовани източници, според които висши лидери на "Хизбула" и техни съветници са били ранени при детонацията на стотиците пейджъри днес следобед. Все още няма официално потвърждение за това.

Ливанските медии съобщават, че Министерството на здравеопазването в Бейрут призовава за даряване на кръв. Министерството съобщава на болниците в различни райони на страната с голям брой ранени да бъдат в повишена готовност и да координират с ведомството разпределянето на пострадалите в други райони.

Експлодиралите пейджъри са последен модел, придобит от "Хизбула" преди месеци, казват източници на Ройтерс от сферата на сигурността. Източник от "Хизбула" нарича случилото се "най-големия пробив в сигурността" през почти едногодишните сблъсъци с Израел.

Израел все още не е направил официален коментар, въпреки че сътрудник на министър-председателя Бенямин Нетаняху намекна, че страната стои зад нападението. Кабинетът на премиера побърза да се разграничи от този коментар, предаде The Times of Israel.

Някои членове на "Хизбула" са усетили, че пейджърите им се нагряват, и са ги изхвърлили преди поредицата от експлозии, пише Уолстрийт джърнъл, цитирайки неназован служител на шиитската групировка. Служителят добавя, че стотици бойци са имали тези комуникационни устройства, като предполага, че те може да са се нагрели и да са се взривили поради зловреден софтуер.

„Врагът (Израел) стои зад този инцидент в областта на сигурността“, казва служител на "Хизбула", цитиран от Джърнъл.

Той добавя, че новите пейджъри, които членовете на "Хизбула" са носили, са с литиеви батерии.