Пеканов: България не може да намали вредните емисии

Работата по възложеното от парламента предоговаряне на плана в частта за енергетиката вече е в ход

Свят
16:33 - 08 Февруари 2023
2733
Пеканов: България не може да намали вредните емисии

„България не може да изпълни поетите ангажиментите за намаляване на вредните емисии във въздуха”. Думите са на вицепремиера Атанас Пеканов, цитиран от БНР.

Той потвърди, че вече е започнала работата за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за енергетиката. Решението за това бе взето от 48-ото народно събрание.

"Министерството на енергетиката, Министерството на околната среда и водите, както и социалните партньори работят по това България да изготви в унисон с решението на парламента обосновано искане за въглищните централи. Нашата позиция е, че

в момента ние не можем да изпълним намаляването на емисиите - нито за миналата година, която вече премина, нито за текущата година поради текущата енергийна ситуация",

каза Пеканов.

Той бе скептик, че до края на март ще успеем да предоговорим условията в глава „Енергетика". Парламентът задължи преговорния екип да „предприеме всички необходими действия“, за да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 г.

Припомняме, екип на генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия (ЕК) от днес е на посещение в България по покана на българските власти. Делегациятае водена от София Алвеш, директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет и изпълнение на програми ІІ“, и Анес Монфре, началник на отдела „България, Унгария и Словения“, които отговарят за изпълнението на Споразумението за партньорство и програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Фонда за справедлив преход в няколко държави, включително и България.