Пеканов: Няма да останем без ток, ако действаме правилно

Декарбонизацията на икономиката е неизбежен процес, но темата беше избягвана, обясни вицепремиерът

Новини
20:20 - 16 Октомври 2021
1962
Пеканов: Няма да останем без ток, ако действаме правилно

Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки и имаме правилните политики. За съжаление съм казвал неведнъж, такива политики, дългосрочни стратегии, визии как да се случи това, до момента са липсвали. Именно защото темата е трудна, хората се притесняват, казват, че никой няма да се погрижи за тях, заяви пред БНТ вицепремиерът Атанас Пеканов.

Планът за възстановяване и устойчивост беше предаден, той е една дългосрочна програма за реформи и инвестиции. Според Атанас Пеканов декарбонизацията на икономиката е един неизбежен процес в дългосрочен план, но дълги години темата е избягвана в България.

Атанас Пеканов връчи Плана за възстановяване на България на ЕК"В тази сфера ЕК, европейските институции заложиха доста голям приоритет на т. нар.- Зелена сделка, т.е., стъпки към декарбонизация на икономиката.

И в този смисъл върви целият дебат за затваряне на въглищните мощности. Глобалният дебат върви в тази посока. Едни процеси, които са неизбежни в дългосрочен план.

Ние поставихме този дебат като индикативна дата, крайна дата - 2038 година, за да започнем този дебат. Той дълги години е бил избягван в България, защото темата е трудна, никой не иска да говори за това, защото има рискове", обясни вицепремиерът.

Този преход по думите му може да се случи успешно само ако е плавен и справедлив, т.е., ако сме взели стъпките, така че да се осигурят други работни места на хората в региона.