Пекин очаква повече чужди инвестиции през 2020 г.

Очаква се да бъдат премахнати някои от ограниченията пред чуждите инвеститори

Свят
14:58 - 18 Декември 2019
3652
Пекин очаква повече чужди инвестиции през 2020 г.

Във вторник Държавната комисия за развитие и реформи (ДКРР) обяви, че през 2020 г. ще продължи ревизирането и скъсяването на отрицателния списък за достъп до пазара на чуждестранни инвеститори, така че да се даде възможност на изцяло чужди компании да работят в повече сектори.

Правителството ще реформира системата за управление на чуждестранните инвестиции, ще опрости процеса на одобрение и ще предостави по-добри услуги за чужди инвестиционни проекти, предава "Радио Китай”.

Въпреки сложната и несигурна външна среда, чуждестранните инвестиции в Китай са се увеличили с 2,6% през първите 11 месеца на тази година, уточни говорителката на комисията Мън Уей. Тя даде за пример германския концерн BASF, който миналия месец обяви най-голямата си инвестиция в чужбина – нефтохимически проект в Джандзян, провинция Гуандун.

С оптимизирането на средата за чуждестранни инвестиции в Китай се очаква да стартират повече проекти в сферите на новите енергии и информацията. „Ще продължим да работим с различни страни за подобряване на средата за чуждестранни инвестиции и постигане на напредък в новия кръг на отваряне на Китай", посочи Мън Уей.

От 1 януари 2020 г. в Китай влиза в сила нов закон за чуждите инвестиции, който се очаква да създаде по-благоприятни условия за бизнеса, третирайки външни и местни компании при равни условия. Очаква се също така, в съответствие със закона, да бъдат премахнати някои от ограниченията пред чуждите инвеститори в сектори като автомобилостроене и финанси.