Пекин започва нови военни учения около Тайван

През последните години Тайпе бе обект и на много посещения от делегации от Европа

Свят
11:29 - 15 Август 2022
878
Пекин започва нови военни учения около Тайван

Китай заяви, че организира нови военни учения около Тайван в момент, когато делегация от гостуващи американски законодатели ще се срещне с лидера на острова само няколко седмици след визитата на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Необявеното двудневно пътуване се състоя, след като Пекин изпрати военни кораби, ракети и самолети във водите и небето около Тайван - самоуправляваща се демократична държава, за която китайските лидери претендират и обещават един ден да завладеят.

Петчленната делегация на Конгреса, водена от сенатор Ед Марки от Масачузетс, ще проведе среща с президента Цай Инг-уен днес, последвана от банкет във външното министерство. Посещението им ще бъде съсредоточено върху търговията, регионалната сигурност и изменението на климата, съобщиха от посолството на Вашингтон в Тайпе.

Двустранното пътуване предизвика остра реакция от страна на Пекин, който заяви, че е провел "патрулиране в бойна готовност и бойни учения в морето и въздушното пространство около остров Тайван".

"Това е тържествено възпиращо средство срещу САЩ и Тайван за това, че продължават да си играят на политически трикове и да подкопават мира и стабилността в Тайванския проток", заяви в изявление Ши И, говорител на Източното военно командване на китайската армия, като обеща "решително да защитава националния суверенитет".

Правителството на Тайван обвини Пекин, че използва посещението на Пелоси като претекст за започване на учения, които биха му позволили да репетира за инвазия.

Китайската комунистическа партия никога не е управлявала Тайван, но заявява, че ще използва сила, ако е необходимо, за да превземе острова, съобщи АФП.

Тази съществуваща от десетилетия заплаха беше потвърдена в бяла книга, публикувана миналата седмица, когато китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че "няма да се откаже от използването на сила" срещу своя съсед и си запазва "възможността да предприеме всички необходими мерки". Тя обаче добави: "Ще бъдем принудени да предприемем драстични мерки в отговор на провокациите на сепаратистки елементи или външни сили, само ако те някога преминат нашите червени линии."

Тайпе остана непоколебимо през цялото време на противопоставянето с Пекин, като депутат от управляващата партия е заявил пред АФП, че посещението на Конгреса тази седмица е доказало, че островът не се е уплашил от заплахите на Китай.

"Посещението им за пореден път показва, че Китай не може да диктува, нито да инструктира политици от други държави да не посещават Тайван", заяви Ло Чичън, депутат от управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП). "В същото време то демонстрира и изпраща важно послание - че народът на Съединените щати подкрепя Тайван."

Пелоси се застъпи за посещението си, но президентът Джо Байдън заяви, че американските военни се противопоставят на пътуването на колегата му демократ, който е втори по ред за президентския пост след вицепрезидента.

По конституция Конгресът е равноправен клон на властта в Съединените щати, като законодателите могат да пътуват където пожелаят, а Тайван се радва на двупартийна подкрепа в разделения Вашингтон.

Официалната политика на Вашингтон се противопоставя както на обявяването на независимост на Тайван, така и на насилствената промяна на статута на острова от страна на Китай. САЩ остават умишлено двусмислени по отношение на това дали ще се притекат на помощ на Тайван с военна сила, ако Китай нахлуе в страната.

Визити на висши американски служители в Тайван се провеждат от десетилетия и дори пътуването на Пелоси не е без прецедент - през 1997 г. тогавашният председател на Камарата на представителите Нют Гингрич посети Тайван. Но честотата и значимостта на американските посещения се увеличи както при бившия президент Доналд Тръмп, така и при Байдън.

През последните години Тайван бе обект и на много посещения от делегации от Европа и други западни съюзници, отчасти в отговор на по-агресивната позиция на Пекин при управлението на китайския президент Си Дзинпин.