Пелешкият мост ще бъде открит тази вечер със специална церемония

Цялото държавно ръководство се изсипва за старта на най-големия хърватски инфраструктурен проект

Новини
12:42 - 26 Юли 2022
4324
Пелешкият мост ще бъде открит тази вечер със специална церемония

Тази вечер на континенталния край на Пелешкия мост, в селището Комарна, започва церемонията по откриването на най-големия хърватски инфраструктурен проект - Пелешкия мост, съфинансиран от фондовете на Европейския съюз.

Одобрената от Европейската комисия сума за неговото изграждане бе в размер на 357 милиона евро. 

На събитието ще присъства цялото държавно ръководство - президентът Зоран Миланович, председателят на парламента Гордан Яндрокович, министър-председателят Андрей Пленкович, депутати, министри, кметове, представители на политически партии и обществени организации, на културни институции, посланици, акредитирани в Хърватия.

Първият автомобил, който ще тръгне по моста, е електрическият спортен автомобил "Римац Невера" на хърватския изобретател Мате Римац.

На средата на моста колата ще се срещне с произведения в Хърватия автомобил "Smart", управляван от трикратния европейски шампион по автомобилизъм Нико Пулич. 

Специално подготвената програма от известния хърватски режисьор Крешимир Доленчич ще бъде излъчвана директно по Първа програма на Хърватската радио и телевизия, както и от всички хърватски, а и от някои регионални телевизии.

"Особено внимание се обръща на всеки детайл от церемонията, а стотиците изпълнители ще се погрижат това историческо събитие да остане завинаги записано в колективната памет на хърватския народ", каза Доленчич пред хърватски журналисти. 

Още от тази сутрин, в края на моста в Бриеста на полуостров Пелешац започна програма, в която участват духови оркестри, мъжки хорове, изпълняващи далматински песни, изпълнения на фолклорни и културно-художествени дружества от Дубровнишко-неретванска област - от долината на река Неретва, от полуостров Пелешац, от островите Ластово и Корчула, от Дубровник и други градове.
  
Пелешкият мост преминава над Малостонския залив - от селището Комарна на континента, до селището Бриеста, на полуостров Пелешац.

Той свързва територията на Република Хърватия по шосе, досега прекъсната от тесен коридор, през който Босна и Херцеговина излиза на море при град Неум. Общата дължина на моста е 2404 м, височината му е 55 метра, а широчината - 21 метра.

Изграден е от китайската фирма "China Road and Bridge Corporation" за 1277 дни (от 30 юли 2018 г. до 26 януари 2022 г.), като работата бе прекъсната за няколко месеца заради пандемията. 

Проектант на Пелешкия мост е словенецът инженер Марян Пипенбахер, проектирал десетки мостове по цял свят.