Пендачанска като лейди Макбет на сцената на Софийската опера

Операта на Верди ще зарадва почитателите на музиката на 11 и 13 декември

Култура
16:17 - 19 Октомври 2020
1682
Пендачанска като лейди Макбет на сцената на Софийската опера

Световноизвестната оперна прима Александрина Пендачанска ще зарадва своите фенове, както и почитателите на творчеството на Джузепе Верди с участието си като Лейди Макбет в премиерното концертно изпълнение на операта „Макбет“, на което публиката ще може да се наслади на 11 и 13 декември от 19 часа. Това съобщиха от Софийската опера и балет.

За операта си, която Верди смята за една от най-хубавите си, той се вдъхновява от едноименната трагедия на Уилям Шекспир. Сюжетът пренася публиката в 11 век в Шотландия и разказва за драматичните обрати на съдбата, човешките слабости, амбициите на хората, техните мъки, радости и подвизи.

В „ Макбет“ на софийска сцена Александрина Пендачанска като Лейди Макбет ще си партнира с: Кирил Манолов (Макбет), Бисер Георгиев, Светозар Рангелов (в ролята на Банко), Иванка Нинова ( Дама), Даниел Дамянов (Макдъф).

Участват още: Ангел Антонов, Валентин Ватев, Димитър Станчев, Стефан Владимиров, Николай Войнов, Георги Джанов, Станислава Момекова, Диана Василева.

Диригент е Оливър Фон Донани. Той е роден през 1955 година в Словакия. Произлиза от унгарския род Донани, в който има известни музиканти, военни и други изтъкнати личности Оливър фон Донани е определен за най-добър диригент в Русия за 2018 година и получава наградата "Златна маска".