Пендаровски пред президента на Австрия: Ако българите бъдат вписани в Конституцията ни, РСМ няма да загине

Ако не изпълним искането, сами се блокираме за ЕС, отбеляза държавният глава на Северна Македония

Топ
18:50 - 29 Март 2023
5668
Пендаровски пред президента на Австрия: Ако българите бъдат вписани в Конституцията ни, РСМ няма да загине

Ако бъдат вписани българите в Конституцията, страната ни няма да загине. Това заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски на съвместна пресконференция с президента на Австрия Александър Ван дер Белен в Скопие.

Пендаровски заяви, че няма никаква опасност за страната вписването на още три-четири части от народи в преамбюла на Конституцията на страната. Това е едно от изискванията в протокола, подписан между България и РСМ през юли миналата година, и условие за продължаващата евроинтеграция на страната. Пендаровски заяви, че българите в РСМ са 3500 души. Той цитира данни от пребровяането от март миналата година.

Той допълни, че за да се постигне мнозинство от две-трети в Събранието на страната за конституционни промени, трябва да се разговаря и с опозицията и че вписването на българите в основния закон по никакъв начин не застрашава македонския суверенитет, независимост и европейския път на страната.

Попитан какво ще стане, ако не бъде намерено мнозинство от две-трети, той посочи, че ако до края на ноември тази година не бъда направена конституционната промяна, както е според преговорната рамка, очевидно страната повторно ще бъде блокирана, но този път сама ще се блокира, по пътя към ЕС.

Пендаровски допълни, че онези, които смятат преговорната рамка от юли миналата година за недобра или че биха могли да направят по-добра, не знаят как функционират механизмите на ЕС. Посочи, че няма възможност за предоговаряне на условията, под които са се подписали 27-те страни-членки на ЕС. Той заяви, че в преговорите миналата година Франция е била само посредник и че България, като всички останали страни-членки, се е съгласила с тази преговорна рамка, предаде БНТ.

На въпрос дали са възможни нови искания по пътя към ЕС, той отговори, че въпросът е логичен, но не трябва да се позволява друга страна-членка да поставя въпроси, свързани с идентичността и историята като условия, тъй като това поставя под въпрос престижа на ЕС.