Пенка Георгиева от „Заедно с теб” пред Lupa.bg: Българските болници не обичат критика

Нова платформа оценява добрите лечебни заведения в страната

Новини
13:30 - 18 Ноември 2019
7550
Пенка Георгиева от „Заедно с теб” пред Lupa.bg: Българските болници не обичат критика

Част от българските болници не са свикнали да бъдат критикувани и не вярват на оценката на пациентите си. Това заяви пред Lupa.bg Пенка Георгиева от пациентска организация „Заедно с теб”, която преди две години лично е била дадена на прокурор и е проверявана от „Икономическа полиция” за проведена пациентска анкета.

Причината за създалата се ситуация тогава е проведено от НПО-то проучване, което имало за цел да се даде повече информация на обществото за услугите, които предоставят ин-витро центровете у нас и съответно работата в тях.

"В следствие на нашето изследване д-р Георги Стаменов от болница „Надежда” не остана доволен и ме даде на прокурор. „Икономическа полиция” ме проверява тогава, а полицаят дори ме попита какво правя при тях при положение, че не съм направила нищо нередно, спомня си Пенка Георгиева.

Тази случка става трамплин за създаването на инициативата „Добра болница” днес. Зад нея стоят Център за защита правата в здравеопазването, Пациентски организации „Заедно с теб”, Сдружение за развитие на българското здравеопазване и Дара хелп.

Със съвместни усилия те са разработили онлайн платформа, която ще дава подробна информация за българските лечебни заведения, структурирана чрез няколко критерия:

1. Има интернет сайт с посочени адреси, телефони и ръководството

2. Пациентите имат осигурен безплатен достъп до wifi

3. Публикувани са имената и специалностите на лекарите

4. Публикувани са цените на медицинските услуги

5. Публикуван е образец на Информирано съгласие

6. Има утвърдена и публикувана процедура за жалби и оплаквания

7. Има утвърдена и публикувана процедура за борба с болката

8. Публикувани са данни за смъртността през последната година

9. Публикувани са данни за вътре-болничните инфекции

10. Публикувани са данни за непланирани повторни операции

„Тази инициатива не е насочена срещу болниците, както погрешно би могло да се изтълкува. Нашето желание е всички да отговорят на критериите и да получат сертификат за Добра болница”, обясни Пенка Георгиева.

По думите ѝ целта е да се направи една класация на българските болници по рейтинг, който да дава ясна представа на пациентите за обслужването и услугите в тези лечебни заведения.

„Ние не изследваме болнични показатели, а оценяваме дали дадено лечебно заведение е предоставило на своя интернет сайт информация за тях. Хората сами преценяват дали болницата дава яснота за услугите си или не”, сподели Георгиева.

Пред репортер на Lupa.bg тя обясни, че до момента не е правена такава класация, а тя е много необходима на самите пациенти.

В интернет хората се лутат, не знаят, задават въпроси и не могат да се ориентират за определена болница. Затова една такава класификация по тези критерии ще ориентира пациентите, категорична е Георгиева.

„Ако дадена болница покрие всичките десет критерия, тя ще получи сертификат „Добра болница” за една година. Очакванията ни са първите лечебни заведения, които се включат и покрият тези критерии, да получат и специална грамота от нашето сдружение”, коментира тя.

Въпреки че законът задължава лечебните заведения да публикуват предварително цените на медицинските услуги, не всички са го направили, напомнят авторите на идеята.

„Целта на тази информация, засягаща лечебните заведения, е само да ориентира пациента, когато избира в коя болница да потърси помощ“, обясни по-рано днес д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.