Пенсиите се вдигат с поне 6% от 1 юли 2020 г.

За приемните родители трябва да се осигури по-добро заплащане и условия на труд, подчерта социалният министър

Топ
16:05 - 11 Септември 2019
3599
Пенсиите се вдигат с поне 6% от 1 юли 2020 г.

Пенсиите ще се увеличат най-малко с 6% от 1 юли 2020 г. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на блиц контрола на ресорната комисия в парламента. По думите му ръстът на средния осигурителен доход, отчитан от НОИ, дава основание да се завиши прогнозата, която е заложена в тригодишната бюджетна рамка.

Петков не пожела да каже конкретно число, но потвърди, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли догодина ще е по-висок в сравнение с предварителните сметки. Той обаче уточни, че точният процент ще стане ясен на по-късен етап.

"При темпът на нарастване на минималната заплата в рамките на този управленски мандат има предвидимост и яснота", обясни още социалният министър и уточни, че през следващата година тя трябва да 610 лв.

Петков бе категоричен, че синдикатите винаги искат по-висок ръст на минималните заплати, а работодателските организации смятат, че минималната заплата не трябва да нараства.

"Този дебат ще се води, докато нямаме яснота върху факторите, от които зависи минималната заплата и начина, по който тя да се определя", смята Петков.

По повод исканията на приемни родители от Националната асоциация за приемна грижа за въвеждане на специален договор за предоставяне на услугата "приемна грижа" по Закона за социалните услуги, Петков бе категоричен, че за тези хора трябва да има достойно заплащане и условия.

Според социалния министър работата на приемните родители е 24 часа в денонощието и затова трябва да има повече привилегии за тях.

Петков заяви, че у ас в приемни семейства са настанени 2000 деца.