Пенсиите скачат еднакво за всички

Актуални новини
12:16 - 16 Октомври 2020
1863
Пенсиите скачат еднакво за всички

Управляващите са възприели идеята всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент. Това стана ясно от изявление на социалният министър Деница Сачева в Добрич. 

За хората с най-ниски пенсии ще има допълнителна мярка - те ще бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна. 

"Идеята за различен процент увеличение - 5 или 10, в зависимост от размера на пенсията през следващата година, е получила неодобрение и затова се обсъждат други предложения", обясни Сачева. 

В новия бюджет ще бъде заложена комбинация между социално осигуряване и социално подпомагане в пенсионната политика, заяви още социалният министър, цитиран от БНР. 

"Предложението, което сме направили от страна на социалното министерство, е да няма такъв процент - различен за различните пенсии, а да подкрепим тези хора през социалното подпомагане с ваучери за храна, като индикативният размер предстои да бъде уточнен през следващите дни", каза тя.

Министър Сачева допълни, че ще бъде дадена възможност на всички, които са пропуснали срока, да прехвърлят парите си от втория пенсионен стълб в Националния осигурителен институт. "Тези, които в момента са изпуснали срока от пет години преди пенсиониране - да, ще дадем такава възможност. Дебатите затова вероятно ще започнат веднага, след като свършим темата с бюджета", добави Сачева.