Пенсионери настояват за по-справедливи пенсии, подадоха сигнал до омбудсмана

Основното притеснение на голяма част от хората е свързано с получените суми след служебното преизчисляване

Новини
16:03 - 15 Януари 2022
2999
Пенсионери настояват за по-справедливи пенсии, подадоха сигнал до омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до председателя на Народното събрание и председателите на бюджетната и социалната комисии в парламента, в което посочва шест стъпки за по-справедливи пенсии.

Ковачева смята, че трябва да бъдат обсъдени конкретни законодателни промени при разглеждането на проекта за удължаване до 31 март на действието на разпоредби от закона за бюджета на общественото осигуряване.

"Стотици са сигналите от пенсионери, подадени до омбудсмана от началото на годината", се посочва в становището, което Диана Ковачева е изпратила социалния и до финансовия министър.

Жалбите на хората са заради ниските пенсии и проблемите при тяхното осъвременяване. Основното притеснение на голяма част от пенсионерите е свързано с получените суми след служебното преизчисляване на пенсиите от 25 декември миналата година.

Диана Ковачева подкрепя предложението, направено в парламента за разделяне на пенсиите и изплащаните добавки на пенсионерите като антикризисна мярка. Част от неяснотата за размера на пенсиите, получени след преизчисляването, се дължи на това, че размерът на добавката е променян няколко пъти и се изплаща заедно с пенсията, пише още Ковачева.

Според нея, ако добавките бъдат обособени ясно като соцални помощи, това ще подчертае, че са временна мярка за подпомагане на пенсионерите. Омбудсманът обръща особено внимание, че Covid добавки могат да бъдат удържани за погасяване на дългове, заради наложени запори и така парите да не стигат до възрастните хора. За това Ковачева настоява за законодателни промени.