Пенсионира се педиатър №1 на София, отгледал 20 000 деца

Д-р Петър Свиленов е по-малкият брат на легендарния кинокритик Атанас Свиленов

Общество
15:50 - 29 Март 2019
42158
Пенсионира се педиатър №1 на София, отгледал 20 000 деца

Доайенът на столичната педиатрия д-р Петър Свиленов, през чиито ръце в последните четири десетилетия са минали над 20 000 деца от няколко поколения, излиза в заслужена пенсия на прага на 80-ата си годишнина, научи Lupa.bg.

Кореняк-столичанинът е по-малък брат на отишлия си наскоро кинокритик и публицист Атанас Свиленов и в момента се грижи като личен лекар за 3000 пациента от центъра на града в 17-а поликлиника.

Медикът се е грижил от пеленаче за актьора Сашо Кадиев, а днес е личен педиатър на малката му щерка Катерина

Д-р Свиленов е истинска софийска легенда и е прочут с интелигентното си и нежно отношение към децата, макар, също като покойния си брат, да е заклет ерген и никога да не е имал свои отрочета. Двамата деляха наследственото си жилище край Канала до последния дъх на Атанас, като и до днес брат му пази всички вещи на кинокритика като в музей.

Хилядите пациенти на ветерана дори обмислят подписка с молба към д-р Свиленов да остане на работа, но решението му да се погрижи за здравето си е окончателно. Медикът изтъква като мотивация мъките на брат си, който почина през 2015 г. от рак на простата броени месеци, след като беше диагностициран. „Бях с батко до последния му дъх, сега съм сам на света. Няма на кого да разчитам, трябва да мисля в перспектива. Ще ми липсват много всичките ми пациенти, особено най-малките”, категоричен е лекарят.