Пентагонът извлича вода от въздуха

Актуални новини
17:45 - 31 Юли 2020
2326
Пентагонът извлича вода от въздуха

Специалисти на Пентагона работят върху създаването на „умни” бинтове, растящи хеликоптерни площадки и апарат, който извлича питейна вода от въздуха. Това съобщи по време на интернет-брифинг Питър Хайнем – директор на правителствената агенция DARPA, занимаваща се с развитието на нови технологии в американската армия.

Едно от приоритетните направления в дейността на агенцията са биотехнологиите, например отглеждане на площадка за кацане на хеликоптери. Хайнем не е споделил детайли относно самия процес на създаване на такава площадка, а е споменал единствено, че не става въпрос за използване на „тежкотоварна техника и заливане с бетон”.

Разработеният от DARPA метод позволява определена смес просто да бъде разпръсната „по тревата, пясъка или каквато повърхност има”, а след няколко дни на това място вече ще се появи хеликоптерна площадка. Този метод ще позволи да се подобри оперативната гъвкавост на американската армия, което е важен фактор.

Друг „умен” уред, върху който се работи, е устройство, което консумира много малко енергия и има способността да „извлича” питейна вода дори от сравнително сух въздух.

Агенцията работи и по програма „Healer” (Лечител), която е насочена към лечение на такива видове наранявания, които получават военнослужещите при носене на бронежилетки вследствие на раняване при взрив. Такива рани обикновено зарастват много трудно.

Една от разработките е „умен” бинт, който разбира и чувства, когато се използват различни химически вещества, третира се раната и мястото около нея, за да се постигне бързо зарастване.

Според Хайнем, двата големи проблема, с които се сблъскват САЩ при разгръщането на войски в чужбина, е недостатъчен сън и стомашни неразположения, причинени от храна или микроби.

DARPA се занимава с намирането на решения именно на такива въпроси – как по-бързо да се коригира цикълът сън – бодърстване и как по-бързо може човек да се адаптира към него.

Агенцията се занимава също с големи разработки в областта на роботиката, предназначена за използване във вода, под вода и във въздуха, например кораби, за които не е необходимо човешко присъствие на борда.

В обозримо бъдеще все повече внимание ще се отделя на програми в областта на изкуствения интелект, мобилни връзки от пето поколение, квантова изчислителна техника и други.