Пентагонът планирал война с КНДР и дори убийство на Ким Чен Ун?

Общество
13:09 - 08 Март 2021
1696
Пентагонът планирал война с КНДР и дори убийство на Ким Чен Ун?

Пентагонът има план за действие в случай на изостряне на военната конфронтация между САЩ и Северна Корея, включително до убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, пишат американските медии. Съществуват обаче опасения, че дори местна схватка може да прерасне в мащабна война.

„Ето какво трябва да запомните: въпреки че новият план беше съсредоточен не върху стратегически военни действия, а върху ограничена война, изпреварващо недоволство може да се развие от малка престрелка до мащабен въоръжен конфликт“, пише американското списание The National Interest.

Според авторите на материала лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун има много начини да води война със съседите си: той може да използва командоси или кибер оръжия, или да заплашва враговете си с оръжия за масово унищожение.

Ким може да бъде убит от американски и южнокорейски специални сили или погребан в подземния си команден пункт с бункерна бомба, други прецизни оръжия могат да унищожат командните му пунктове и ядрените съоръжения, се казва в статията.

Поне звучи като план на Америка за следващата корейска война, посочва The National Interest. И тъй като Северна Корея провежда нова вълна от изпитания на балистични ракети, а американските и южнокорейските сили практикуват унищожаването на ядрените съоръжения на Северна Корея, планът става все по-належащ, казват някои наблюдатели.

Американският план за операции 5015 (OPLAN 5015) остава класифициран. Части от този документ са публикувани в японската и южнокорейската преса. Но подробностите, които се появиха, показват, че през 2015 г. е възприет нов подход към стария проблем за борба със Северна Корея и нейния огромен арсенал от конвенционални и неконвенционални оръжия.

В продължение на много години се очакваше, че втората корейска война ще прилича на първата, тоест конвенционална война на големи части и формирования, при която американските и южнокорейските сили първо ще спрат врага и след това ще отмъстят срещу Северна Корея.

Но според съобщенията OPLAN 5015 възприема подход, основан на ограничени войни, специални сили и прецизни оръжия, което означава, че планът е да участва във война, основана на форми и техники на 21-ви век. Японският вестник Asahi Shimbun съобщава през 2015 г., че планът наподобява провеждането на партизанска война с убийствата на висшите служители на КНДР от специални сили и целенасочени атаки срещу ключови цели.

Целта беше да се консолидират няколко стари военни планове, да се минимизират загубите при евентуална война и дори да се подготви за хипотетичния колапс на севернокорейския режим.

Най-важното е, че концепцията OPLAN 5015 предвижда възможност за превантивен удар срещу Северна Корея.

Рискът от ескалация на конфликта в тази посока се увеличава поради факта, че местните провокации от страна на КНДР непрекъснато се увеличават. OPLAN 5015 формулира как Съединените щати и Република Корея ще реагират на тези заплахи и, ако ескалират, ще отговорят на севернокорейската ракетна и ядрена ракетна заплаха.

Отзвук от това може да се види в ежегодното учение между САЩ и Южна Корея, наречено Foal Eagle, в което работят над 300 000 военнослужещи в продължение на два месеца компютърно симулирано обучение.

Позовавайки се на корейската информационна агенция Yonhap, The Washington Post съобщава, че „обединените сили ще изпълнят и новия си 4D оперативен план, който подробно описва превантивни военни операции на съюзниците за локализиране на ракетните войски и прекъсване на ракетните удари, унищожаването на ядрения ракетен арсенал на Северна Корея ".

Специалистите в областта на оперативното и стратегическото планиране по своето естество приемат най-лошия сценарий, но те също така предлагат да се предоставят на първите вземащи решения няколко начина да отговорят на криза въз основа на най-вероятния начин на действие на врага, като същевременно се взема предвид най-опасната версия за развитието на събитията.