Пентагонът: Самоубийствена атака на летището на Кабул е извършена на едно място

Американските въоръжени сили ще подслонят временно 50 хиляди афганистански бежанци

Свят
22:31 - 27 Август 2021
3614
Пентагонът: Самоубийствена атака на летището на Кабул е извършена на едно място

Министерството на отбраната на САЩ е установило, че вчерашната самоубийствена атака на летището на Кабул, е била извършена само на едно място, а не на две, както бе съобщено по-рано, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Високопоставен представител на Пентагона каза, че нападател камикадзе се е самовзривил близо до един от входовете на аерогарата, където американски военни проверявали отчаяни афганистанци, които искали да бъдат евакуирани от страната. Не е имало атентатор самоубиец близо до хотел край летището, както се смяташе досега. Генерал-майор Ханк Тейлър допусна, че съобщението за втора експлозия се дължи на объркване.

Групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за атаката, каза снощи, че тя е била извършена от един нападател, и публикува негова снимка.

По последни данни при атентата са били убити 169 афганистанци, 13 американци и двама британци. Възможно е обаче бройката да претърпи корекция на фона на царящото объркване.

Вчерашният ден бе най-смъртоносният за американския военен контингент в Афганистан от август 2011 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън е провел днес съвещание в Белия дом с участието на своя екип по националната сигурност, военни и дипломати, предаде Ройтерс.

Съветници предупредили Байдън, че оставащите няколко дни до края на евакуационната мисия в Афганистан на 31 август ще бъдат най-опасните. Нова атака на "Ислямска държава" в Кабул е вероятна, казали те, в момент, когато Съединените щати подготвят планове да ударят джихадистката групировка в отговор на вчерашното нападение.

Байдън дал на военното командване на САЩ свобода на действие при операциите срещу "Ислямска държава".

Американските въоръжени сили имат възможност да подслонят временно до 50 хиляди афганистански бежанци, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от ДПА.

Генерал-майор Ханк Тейлър съобщи, че Съединените щати са евакуирали през последните 24 часа от Кабул 300 свои граждани. От началото на операцията от афганистанската столица са били изведени около 5100 американци, уточни той, цитиран от ТАСС.