Pepco бяга от Австрия

Европейският търговец на дребно не предвижда местният пазар да достигне подходяща възвръщаемост

Новини
16:08 - 20 Февруари 2024
6999
Pepco бяга от Австрия

Европейският дискаунт търговец на дребно Pepco Group съобщи, че ще напусне австрийския пазар. Причината са слабите очаквания за възвръщаемост в страната. 

Веригата, която през септември откри своя 150-ти магазин в България (в Хасково) отчете по-слабо потребителско търсене за ключовите си категории дрехи и общи стоки.

"Днес групата заключи, че ще прекрати дейността си в Австрия, тъй като не предвижда австрийският пазар да достигне подходящото ниво на очакваната възвръщаемост", се казва в регулаторна документация.

Листнатият във Варшава собственик на марките Pepco, Poundland и Dealz, който имаше 4832 магазина в края на декември, навлезе на австрийския пазар през септември 2021 г. и управлява 73 магазина в страната.

През октомври Pepco заяви, че ще забави програмата си за отваряне на магазини, за да се съсредоточи върху възстановяването на рентабилността, но

все пак планира да отвори поне 400 нови магазина през 2023/24 г.

Очаква се излизането от Австрия да подобри паричния поток на групата и основната рентабилност за 2024 г., и да позволи на Групата да се съсредоточи върху други пазари, където може да генерира по-висока възвръщаемост.

Решението не се очаква да повлияе върху съществуващата стратегия за растеж в Западна Европа или върху операциите на компанията другаде, пише money.bg.