Пепи Еврото: Марио Драги обрича Европа на самоунищожение

В ход е милитаризирането на Европейския съюз, реве възрожденецът

ЕС
21:14 - 10 Септември 2024
3517
Пепи Еврото: Марио Драги обрича Европа на самоунищожение

Мерките на Марио Драги няма да спасят Европа, ще я съсипят. Това написа в социалните мрежи евродепутатът Петър Волгин, по-известен напоследък като Пепи Еврото.

Преди повече от година Урсула фон дер Лайен възложи на т.нар. "Супер Марио" да изготви доклад, който да посочи какво трябва да прави ЕС, за да върви успешно напред. С няколко месечно закъснение бившият шеф на ЕЦБ и бивш премиер на Италия изпълни задачата и представи своите предложения. Официозните политици, както и официозните анализатори, много харесаха доклада. Нормално, Драги просто е написал това, което властта иска да чуе. Няма да ви занимавам с подробностите от доклада, можете навсякъде да ги прочетете. Ща напиша само защо смятам, че предложенията на Драги са вредни за нормалните европейци и че ако бъдат приложени, ще сложат окончателно кръст на Европейския съюз като съюз на независими държави.

Основният смисъл на този проект е допълнително да лиши европейските държави от тяхната самостоятелност и да даде оше повече власт на наднационалните институции. С оправданието, че трябвало да има "общи действия" се предлага националните интереси да минат на заден план и да се действа много по-централизирано. Предполагам, че много хора изобщо не са забелязали, че Драги всъщност предлага отпадането на правото на вето и замяната му с приемането на важните решения в ЕС с квалифицирано мнозинство. Пак с оправданието "да не сме се бавили". Да, де, ама това добре звучащо оправдание всъщност означава отпадането и на малкото останали механизми на отделните държави техният глас да се взема предвид, когато се решават важни въпроси. Явно идеята е нищо да не пречи на плановете за превръщането на ЕС в механизъм, който действа на принципа на централизма и където несъгласията на отделните държави членки нямат никакво значение.

И един друг много съществен елемент има в този доклад - специалният акцент върху отбранителните способности на ЕС. В ход е милитаризирането на Европейския съюз. Нямаше да има проблем, ако ставаше дума за това Европа да бъде самостоятелна и силна във военно отношение. Да, ако предложенията на Драги във военната сфера бъдат приети, Европа ше има повече оръжия. Само че тези оръжия няма да се управляват от Брюксел. Те ще се управляват от Вашингтон. И ще бъдат насочвани натам, накъдето Вашингтон заповяда. В момента Евросъюзът е безгласен придатък на Държавния департамент на САЩ. Така че увеличаването на бройката на оръжията на европейския континент в никакъв случай не води до по-голяма европейска сигурност. Тъкмо обратното е. Колкото повече са оръжията в Европа, толкова повече тя рискува да бъде унищожена. Защото лидерите на ЕС ще ни запратят в някоя самоубийствена военна схватка само и само за да угодят на американските си господари. Така че милитаризирането на ЕС изобщо не е успокоително. Плашещо е. 

Ако се доверим на Драги и на такива като него, се обричаме на самоунищожение. По-бавно или по-бързо, това зависи от конюктурата.