Перач на пари помилван с домашен арест

Новини
14:11 - 19 Януари 2021
458
Перач на пари помилван с домашен арест

Обвиняем за пране на пари в особено големи размери ще бъде поставен под домашен арест след като Варненският апелативен съд го помилва и измени по-тежката му мярка за неотклонение.

Въззивната инстанция намери за незаконосъобразно определението на Окръжен съд – Варна, с което на 11 януари Николай Н. е задържан под стража, съобщиха от пресслужбата на съда.

Той е обвиняем по досъдебно производство на Националната следствена служба за пране на пари, придобити чрез компютърна измама. През юни и юли 2019 г. при условията на продължавано престъпление заедно с друг мъж - Атанас В. -  били извършени финансови операции в размер на 65 000 евро. Сумата била получена по сметка на българско дружество от компания, регистрирана в Княжество Монако. Заради извършена измама, от банката-получател било поискано връщане на сумата.  

През юли миналата година съдът определи за Николай парична гаранция в размер на 30 хиляди лв. Той не внесъл сумата и това дало основание на прокуратурата да поиска задържане под стража. Окръжният съд уважил искането. Адвокатът на 49-годишния мъж обжалва пред горната инстанция.

Защитата твърди, че обвиняемият не е имал финансова възможност да събере средствата за гаранцията. Но съдействал на разследването и не се укривал.

Представителят на Апелативната прокуратура посочи, че неплащането на гаранцията изразява отношението му към мярката за неотклонение, към повдигнатото обвинение и правоприлагащите органи. При по-лека мярка за принуда има риск той да не бъде осигурен за съдебната фаза на делото.

Апелативният съд прецени, че определението на Окръжния съд за задържането под стража е незаконосъобразно. Повече от 5 месеца - от юли 2020 до 11 януари т.г. паричната гаранция не е изпълнена и реално мъжът е бил без мярка за неотклонение, но прокуратурата не е предприела действия по обезпечаването й. Въззивната инстанция кредитира като законосъобразно процесуалното поведение на обвиняемия, тъй като се е явявал на призоваванията – не е възпрепятствал разследването и е участвал в следствените действия. Следователно най-тежката мярка за процесуална принуда не съответства на процесуалното поведение и на обществената опасност на Николай Н. Затова Апелативният съд измени задържането му под стража в домашен арест.

Определението на въззивната инстанция не подлежи на обжалване.