Пере Арагонес поиска нов референдум за независимост на Каталуния

Според регионалния премиер на областта, това "няма да е лесно", но не е и невъзможно да се постигне

Новини
19:06 - 01 Октомври 2023
2533
Пере Арагонес поиска нов референдум за независимост на Каталуния

Регионалният премиер на Каталуния Пере Арагонес призова за единство партиите, искащи независимост, за да обединят сили и да постигнат ангажимент за нов референдум за самоопределение, в преговорите с кандидата за още един премиерски мандат на страната Педро Санчес.

Според него "няма да е лесно", но не е невъзможно да се постигне взаимно съгласие.

Шестата годишнина от предишния незаконен референдум за независимост на Каталуния бе отбеляза с няколко шествия, тръгващи от различни части на Барселона и свършващи пред сградата на стария затвор.

Пред събралите се привърженици на сепаратистките партии, Арагонес ги призова да се възползват от възможността да преговарят със Санчес и да извървят "трудния път" до свободата.

"Изходните точки между двете правителства са много отдалечени и те ще се противопоставят, както винаги са го правили, както се противопоставяха и на освобождаването на политически затворници или отмяната на престъплението противодържавна дейност", предупреди той и увери, че "този начин" ще им позволи да "продължат напред", за да постигнат "демократична резолюция".

Арагонес изрази задоволството си от подписания в петък документ в местния парламент, в който като условие за подкрепа на Санчес е поставено не само амнистията на политическите затворници, но и провеждането на референдум.

Според него на шестата годишнина от предишния референдум, Движението за независимост отново гледа към бъдещето, а споменът е "горивото, което ще доведе до победа".