Перничани тръгват на автошествие „Къде ни е водата?“

Актуални новини
10:00 - 11 Януари 2020 (обновена)
1998
Перничани тръгват на автошествие „Къде ни е водата?“

Автомобилно шествие „Къде ни е водата?” ще тръгне от пернишкия квартал „Проучване” точно в 11 часа в два лъча. Колоната ще мине през село Студена. Така жители на Перник ще протестират срещу безводието и режима, при който са принудени да живеят през последните седмици, предаде Нова телевизия.

Язовир „Студена” е празен, а заради ризата през последните два дни имаше разпити и арести, включително на министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов.
 Протестиращите искат трайни решения за снабдяването на Перник с вода, безвъзмездна държавна помощ за общината и отговорност от  виновните за кризата.

Недоволните настояват за уволнения, разследване, съд и присъди за всички длъжностни лица, довели с действията си или бездействието си до водната криза в община Перник. Хората поискаха също незабавно преструктуриране на ВиК - Перник, а за ефективно решаване на кризата да се намери бързо техническо решение за довеждане на вода в града от софийската водопроводна мрежа, както и от язовир "Долна Диканя". Според недоволните е належащо да продължи строителството на язовир "Раянци", проектиран да водоснабдява пет общини в Пернишка област, както и да се изготвят нови анализи и експертни оценки за възстановяване на връзката с язовир "Пчелина" за промишлено водоснабдяване. Протестиращите поискаха също компенсаторни мерки за гражданите, обхванати от водната криза.

Събралите се на протеста благодариха на работниците и служителите във ВиК, също и на хората, които денонощно помагат за преодоляване на водната криза в Перник. Те настояха съвместно с инициативния комитет "Спаси Перник" да се разработи система за раздаване на изворна и минерална вода на населението, с приоритет за уязвимите групи. Недоволните поискаха също да се почисти дъното на язовир "Студена", както и гражданите ежедневно да бъдат информирани какво се върши по изпълнение на аварийния план.
Протестът ще продължи до 15,00ч.