Перник на крака заради безводието, сложиха и жълти жилетки

Общество
15:44 - 29 Декември 2019
4431
Перник на крака заради безводието, сложиха и жълти жилетки

Над 700 души излязоха днес на протест-молебен срещу безводието в града и настояха виновните за източването на язовир "Студена" да бъдат наказани. Те носеха символично жълти жилетки по подобие ва протестиращите във Франция. Участници в шествието заявиха изрично, че исканията им не са политически, а хуманитарни, предвид огромния мащаб на бедствието. 

Междувременно кметът на града Станислав Владимиров опита да успокои съгражданите си, че макар и бавно, започва пълна подмяна на водопровода, за което е срещнал подкрепа и от премиера Бойко Борисов. "Горе главата!Трудно е за всички ни! Нека кризата ни направи още по-задружни и излезем от нея по-силни от всякога", призова кметът.

От утре започват реалните дейности по изграждане на нов утаител на пречиствателната станция за питейни води на Перник, съобщи зам.-министър Нанков, цитиран от БТА. По думите му това ще доведе до по-добро качество на подаваната към Перник вода и ще гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена".

Кметът е подал искане, което ще бъде остойностено в края на деня за 68 км водопроводна мрежа в рамките на града. Касае са за пълна подмяна на водопровода на около 15 улици и канализацията на две улици. Финансирането на стойност около 20 млн. лв. ще бъде осигурено от държавата, както вчера още обеща премиерът Борисов. 

Перник е на воден режим от 18 ноември и е в бедствено положение, което ще продължи поне до 28 януари.

Това е всичко, на което разчитат 150 000 души в следващите няколко месеца. Кадърът е дело на фотографа Радослав Първанов.