Перник на сухо от 8,00 ч. до 20,00 ч. Засега

Предлагат водата от съседен язовир да се пренасочи към „Студена”

Новини
13:28 - 13 Ноември 2019
872
Перник на сухо от 8,00 ч. до 20,00 ч. Засега

Обединихме се около предложението водата в Перник да се спира в 8,00 ч. сутрин и да се пуска в 20,00 ч. вечер. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров след работна среща, проведена в местното "В и К" съвместно с областния управител Ирена Соколова и специалисти от дружеството.

По думите му макар и неокончателен, това е най-вероятният вариант за ограничение на водоползването, който той ще разпише. Ще се следи разходът от язовира и спрямо показателите е възможна промяна на режима.

Предложено е извънредно водоснабдяване от язовир "Долна Диканя", като водите му бъдат насочени към язовир "Студена", заяви управителят на "В и К" Иван Витанов. Този вариант обаче е свързан с много условности, защото предстои да се изследва качеството на водата и дали е годна за консумация, предава БТА.

Водното количество в "Долна Диканя" е 4,7 млн. куб.м и може да послужи като буфер, поясни кметът Станислав Владимиров. Той е получил уверения, че в рамките на месец, месец и половина, ако качеството на водата позволява, е възможно свързване с радомирския водопровод и по обратен път с помпена станция водата да отиде в пречиствателната станция и в язовир "Студена".

Премиерът Бойко Борисов се е обадил на пернишкия кмет и е обещал съдействие за решаване на водната криза

Премиерът Бойко Борисов се е обадил на пернишкия кмет веднага след заседанието на Министерски съвет и е обещал съдействие, съобщи Владимиров.

Перничани ще потърсят помощ от други В и К дружества за допълнителни аварийни екипи, защото един от големите проблеми са безбройните аварии на територията на общината. В периода, в който няма да има вода, да се извършват ремонти, за да намалим този огромен обем, който в момента изтича по улиците на Перник, каза кметът.

В графика за водния режим има риск високите квартали да са с нарушено водоподаване, каза също Владимиров. По думите му ще бъде направена разстановка как тази ситуация да бъде преодоляна и част от жителите на общината да не са ощетявани.

Нямаме друга алтернатива, освен воден режим на този етап, категоричен е кметът. По думите му Перник може да бъде изправен пред хуманитарна криза.

Ще изискаме средства от МОСВ за пречиствателната станция, които да бъдат отпуснати в спешен порядък, както и спешно съдействие от няколко министерства, посочи Владимиров.

Освен това всички водохващания във Витоша ще бъдат проверени и насочени към "Студена".