Перник не може да се върже за водопровода на София

Проектът е сложен и за реализацията му са нужни години

Новини
17:50 - 19 Декември 2019
3437
Перник не може да се върже за водопровода на София

Свързването на пернишката със софийската водопроводна мрежа е технически възможно, но трудно изпълнимо, заяви на проведеното днес заседание на Общинския съвет /ОбС/ в Перник Станислав Станев - зам. директор на "Софийска вода".

Най-близката точка, където това би могло да се случи е в района на Горнобански път. Там има водопровод фи 1500, но трябва да се преодолее 200 м денивелация.

Необходими са огромни помпени станции с водопроводи, които са предвидени за висок напор. Проектът е сложен и за реализацията му са нужни години. От техническа гледна точка това не е невъзможно, но Столичният общински съвет е органът, който може да прецени дали това е приемливо за тях или не, каза Станев.

Председателят на ОбС в Перник Димитър Колев заяви вчера, че евентуалното свързване на двете водопроводни системи, е вариант за решаване на водната криза в Перник, ако на Владая има тръба фи 800. Днес стана ясно, че водопроводът във Владая е с диаметър 250 мм и е изграден с цел да водоснабдява Владая.

Междувременно днес Общинският съвет в Перник прие декларация във връзка с водната криза. Тя е адресирана до президента, парламента, правителството и КЕВР.

В документа общинските съветници изразяват позицията си, че се налагат бързи, адекватни и координирани мерки на институциите, в чиито компетенции е преодоляването на кризата, и настояват КЕВР да наложи мораториум върху повишаването на цената на водата за абонатите на ВиК - Перник, до преодоляване на водната криза.

Темата за водата беше включена като първа точка в дневния ред на днешната сесия, а дебатът по нея продължи повече от пет часа.