Перник обявява бедствено положение

ВиК екипи от цялата страна кърпят водопреносната мрежа в града

Новини
16:04 - 18 Декември 2019
2798
Перник обявява бедствено положение

Вероятно в Перник ще бъде обявено бедствено положение във връзка с водната криза. Това е съобщил кметът Станислав Владимиров след приключване на днешния кризисен щаб, който се проведе в общината.

По първоначална информация бедственото положение ще влезе в сила от този петък – 20-ти декември. Мярката се предприема заради необходимостта от неотложни аварийни дейности с цел да не бъде достигнат мъртвият обем на язовир "Студена".

Притокът във водоема е 50 л/сек, разходът е 350 л/сек, каза Владимиров. По думите му Перник се е вместил в изискването на МОСВ да не харчи повече от 1 млн. куб.м на месец. По данни на ВиК се очаква в средата на февруари да бъде достигнат мъртвият обем на язовира.

Ситуацията с празния язовир „Студена” и бездействието на отговорните институции доведе до тежкото положение. Още преди месеци кметът на града Станислав Владимиров алармира, че перничани са изправени пред хуманитарна криза, а режимът на водата няма да спаси ситуацията, пише регионалният сайт „ЗаПерник”.

В момента се търсят различни алтернативи, за да се докара вода в единствения източник на питейна вода за града.

Дотогава Перник остава на сухо.

От понеделник Перник и околните населени места минават на по-строг режим на водата. По график вода ще се подава по 8 часа на ден, вместо досегашните 10. Разширява се и периметърът на водната криза – на режим минават и селата Рударци, Кладница и Драгичево. Водата ще спира по различно време в отделните села и квартали.

С Община Перник е сключено споразумение на стойност 1 890 000 лева за извършване на аварийна мярка, с която да се вкара повече дебит в язовир „Студена“. Това каза регионалния министър Петя Аврамова след днешното правителствено заседание.Тя посочи още, че е рaзговаряно с всички ВиК дружества в страната за оказване на помощ по авариите във водопреносната мрежа на Перник.

Има изготвен план-график, по който всяка седмица екипи от две ВиК дружества ще бъдат на територията на Перник заедно с техническо оборудване, което е необходимо за справяне с авариите. Миналата седмица имаше екип от ВиК Благоевград, от понеделник имаме екипи от ВиК Враца и ВиК Стара Загора, които подпомагат екипите на ВиК Перник за справяне с множеството аварии. Само за статистика - тези екипи допълнителни отстраняват по 6 аварии средно на ден. Така че се надяваме с тази помощ да спрем течовете на вода по водопреносната мрежа.

На практика ние изчистихме всички възможни процедури, вариантите са два - ако кризисният щаб реши да използва Закона за бедствия, тези срокове могат да бъдат изключително съкратени, което според мен ще позволи мерките, за които говори досега министър Аврамова, да бъдат реализирани в кратки срокове, което може би е едно от най-важните неща, свързано с облекчаване на ситуацията в Перник, заяви министър на околната среда и водите Нено Димов.

Цялото количество от Владайския канал - 100 л/сек ще бъде пренасочено към "Студена", съобщи днес пернишкият кмет.

От бюджета на МРРБ са осигурени и 1 881 640 лв., с които ще се изгради временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово - с. Боснек - яз. "Студена". Предвижда се изграждане на бетонен дънен праг за водовземане и разполагане на утаител и уредба за изпускане на задържани дънни наноси. Очаква се по този начин Струма да се захранва с допълнителни водни количества.

Одобрен е и аварийният план на инж. Атанас Русев за хващане на карстови извори, подземни езера и реки в района, каза още Владимиров.

Председателят на Общинския съвет Димитър Колев посочи, че на заседание на местния законодателен орган утре са поканени експерти на "Софийска вода" АД. С тях ще бъде обсъдено дали е възможно Перник да бъде захранен временно от язовир "Искър". По думите му има довеждаща тръба от "Искър" до Владая. Ако технически е възможно, тя би била продължена до пернишкия квартал "Църква" и от там до язовир "Студена", каза Колев.

За това обаче е необходимо решение и на Столичния, и на пернишкия общински съвети.