Перник отново ще има електротранспорт

Одобрено е финансиране за закупуване на електрически автобуси

Новини
11:23 - 26 Март 2020
1195
Перник отново ще има електротранспорт

На свое извънредно заседание Общинският съвет в Перник одобри докладна на кмета на общината Станислав Владимиров, с която той предлага да бъде подписан административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от страна на ЕС за проектно предложение „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез въвеждане на еколого-съобразен обществен електротранспорт в Перник“ на Община Перник в партньорство с „Градски транспорт – Перник“ ЕООД, което е одобрено за финансиране.

Проектното предложение включва закупуване на 5 броя електрически автобуси със зарядни станции и допълнително оборудване за обслужване на линия №16. Тази линия е включена в системата за контрол, билетна и информационна системи, изграждани по проект „Интегриран градски транспорт на гр. Перник“, като оборудване е осигурено и за автобусите по линия 16. Ще бъдат изградени кабелни трасета за захранване на зарядните станции и покрито хале за престой и зареждане на електрическите автобуси в депото в кв. „Църква“.

С изпълнението на проекта ще се постигне и подобряване качеството на въздуха чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици и азотни оксиди от обществения транспорт.

В миналото Перник имаше добре развита мрежа от тролейбусен транспорт, който обаче беше окончателно ликвидиран при миналото управление, а тонове медни проводници потънаха неясно къде. Според перничани — за да се даде път на транспортните фирми на хора от същото това управление.