Перник плаче: Новият „Голф” се бави

Най-популярният фолксваген излиза на пазара чак през февруари 2020-а

Актуални новини
08:47 - 26 Април 2019
2593
Перник плаче: Новият „Голф” се бави

Перник, известен хилядите фенове на фолксваген „Голф”, е потресен – германският концерн обяви, че стартът на продажбите на следващото поколение от най-популярния си модел ще се отложи.

Причината са модерните цифрови функции на хечбека, включително и актуализацията на софтуера. Тяхното внедряване в автомобила все още създава проблеми на инженерите на марката, пише automedia.investor.bg.

Главният изпълнителен директор на компанията Юрген Стакман заяви през Automotive News, че продажбите на новия „Голф” в Европа ще стартират през деветата седмица на 2020 г. Като конкретна дата това означава 24 февруари.

"Никога не сме крили факта, че софтуерът - една област от изключително важно значение за бъдещите продукти, е огромно предизвикателство за нас. Екипът ни работи под огромен натиск, като основни проблем е способността на автомобила да актуализира софтуера си от разстояние. Това го прави потенциално уязвим за хакерски атаки", коментира шефът на „Фолксваген”.

Стакман допълни, че бъдещата сигурност на автомобила е основният приоритет пред инженерите на марката. Защитният код на модела е 10 пъти по-голям от този на смартфон, което прави нещата още по-сложни.

"Ако смартфонът на клиента не работи, това не е фатално. Но пък, ако при един автомобил се появи проблем и софтуерът откаже, това вече може да бъде фатално", обясни Стакман, като посочи и друг проблем, с който екипът му трябва да се справи. Това е дали актуализацията на софтуера от разстояние влияе на хомологацията на колата.

"След като добавяте ново съдържание към превозното средство, вие казвате влияние върху неговите характеристики. Това е напълно нова област за нас и ние работим заедно със съответните агенции, които трябва да одобрят автомобила. Тези процеси обаче все още не са дефинирани, тъй като са нови не само за нас, но и за тях", обясни босът на VW.

Първоначално от компанията имаха намерение да представят новия „Голф” през лятото, а световната му премиера да се състои на автосалона във Франкфурт през септември. След това обаче плановете се промениха и на изложението в Германия ще видим първия електрически хечбек на марката от семейството ID.

Снимки: Automotive News