Перник почита Иван Вазов, поставят паметен знак в града

Новини
09:50 - 23 Декември 2022
1781
Перник почита Иван Вазов, поставят паметен знак в града

Общинските съветници в Перник дадоха съгласието си за поставянето на паметен знак по случай 170 години от рождението на Иван Вазов върху фасадата на "ВиК - Перник" в миньорския град.

Това стана ясно на последната за годината извънредна сесия на местния законодателен орган, проведена вчера.  

Решението за поставяне на паметен знак бе взето от съветниците още през 2021 г., а проектът бе изпратен в Министерство на културата. Документите бяха разгледани от Специализирания съвет по изобразителни изкуства за становище и консултиране на текстовата част на паметния знак със специалист. Впоследствие текстът е съгласуван с филолог, за да отговаря на установените книжовни езикови правила. Направен е превод и на английски език, също консултиран с преподавател. Проектът на паметния знак е възложен за изработка на дизайнера Красимир Ангелов.

Заради направените промени обаче се наложи Общинският съвет в областния град да даде ново съгласие за поставяне на знака. 

Патриархът на българската литература Иван Вазов е пребивавал в Перник от ранната есен на 1873 г. до пролетта на 1875 г. Той е работил като преводач от турски и френски език на инженерите, строящи жп линията София - Кюстендил. Писателят е живял в къщата на дядо Стойо, на чието място днес е построена сградата на "ВиК".