Перник празнува деня на града

Патриарх Неофит става почетен гражданин

У нас
08:55 - 19 Октомври 2019
3845
Перник празнува деня на града

В Деня на Свети Йоаан Рилски Перник чества деня на града. Днешният празник ще премине под знака на 90-годишнината от обявяването му за град. Историята на селището започнала много по-рано - още в средата на 6-то хилядолетие пр. Хр. Перник е съвременник на Казанлъшката гробница, на Тракийското съкровище, свидетел е на завоеванията на Александър Македонски, олимпийските игри. Перник е последната твърдина, паднала под византийска власт, по данни на Регионалния исторически музей.

Празникът ще започне с тържествена света литургия в централния пернишки храм, носещ името на Св. Йоан Рилски. Знатните символи на Перник ще бъдат връчени на новите почетни граждани - патриарх Неофит и световната шампионка по таекуон-до Василена Василева на тържествено заседание на Общинския съвет.

Негово Светейшество е удостоен с почетното звание по предложение на инициативен комитет, оглавяван от областния управител Ирена Соколова. Номинацията се базира на изключителния принос на патриарха за възраждането на десетки църкви и манастири в Пернишко. Инициаторите твърдят, че подтик за начинанието е стремежът да се продължи традицията годишнините на града да бъдат увенчавани с духовни постижения.

Младата перничанка Василена Василева е неколкократна републиканска, европейска и световна шампионка по таекуон-до и кикбокс от 2012 г. до 2019 г.

В празнично дефиле в центъра на Перник ще преминат учениците от училищата, носещи името на покровителя на града - основно училище "Св. Иван Рилски" и Професионалната гимназия по облекло и туризъм.

Празникът на Перник по традиция започва с тържествена Света литургия в централния храм, носещ името на Св. Йоан Рилски


Празникът ще бъде открит официално в 11.00 часа. Ще бъдат връчени награди на заслужили перничани за принос в областта на образованието, културата, социалните дейности и др.
Първите си посетители ще приеме двадесетата зонална изложба "Струма". В юбилейното издание са експонирани 168 произведения на 96 художници от Благоевград, Кюстендил и Перник. Творбите са от различни жанрове - живопис, графика, скулптура, приложни изкуства, рисунки и др. и са подредени в трите зали на най-голямата галерия в града "Любен Гайдаров".

Творци от пленер по живопис "Старият Перник" са представили картините си в галерия "Атриум" на областната администрация. "Изложбата показва емблематични места, оформили и дали тласък в развитието на Перник като административен, социален, стопански, творчески и индустриален център", коментира областният управител Ирена Соколова. Сред платната могат да се видят пейзажи от природата, градската част, култови сгради, несъществуващите вече хали, разширяването на минния басейн и развитието на минната и металургичната промишленост, архитектурните и пространствени знаци и сгради, превърнали се в уникални паметници на културата.

"Разходка из стария Перник" е документална изложба, предложена от Регионалния исторически музей. Местните жители и гостите на града ще се запознаят с местата за общуване в стария Перник в периода 1910-1950 г., каза на БТА директорът на музея Венцислава Крумова.

Преди да бъде обявен за град Перник имал парк, в който всяка вечер свирел минният струнен оркестър, театър, добра спортна база, изградени културно-просветни, благотворителни, културни и спортни организации. През 1930 г. кръчмите в Перник били 44, през 1931 г. - 54, през 1932 г. - 63, а през 1944 г. - 320. Те са били място за покупко-продажба на земя и добитък, наемане на работници, за срещи и сватосване на отделни родове, уговаряне на сватби, даване и връщане на кредит, решаване на политически спорове и пр.

Перник е обявен за град преди 90 години


Най-малките жители на Перник ще могат да се насладят на изпълненията на младите таланти от Обединения детски комплекс. Младежка програма "Празнична палитра" ще привлече юношите и девойките на централния градски площад "Кракра". Денят е съпътстван и с много концерти.

Двадесет и пет метров трибагреник вече посреща на най-оживения, източния вход на Перник гостите на града. Националният трикольор е издигнат в центъра на най-новото кръгово кръстовище, чиято лента ще бъде прерязана днес. Съоръжението ще улесни достъпа на перничани към столицата. Всеки ден 25 000 жители на града пътуват до София.

"Перник все повече се сраства със София и ние се стремим да осигурим максимално добра комуникация между двата града", заяви временно изпълняващият длъжността кмет Севделина Ковачева.

Празникът на Перник се отбелязва на 19 октомври, когато Българската православна църква отдава почит на Св. Иван Рилски, защото светецът е смятан за покровител на миньорите и на града. За първи път е бил честван през 1903 г. по инициатива на подземните работници, а от 1994 г. е обявен за ден на града. В навечерието на 19 октомври 2009 г. с литийно шествие в Перник бе донесена частица от мощите на светеца, останала на съхранение в храма "Св. Иван Рилски". Перничани не спират да благодарят на Бог, на Св. Иван Рилски и на строителите на града, че го запазиха и не позволиха нито една жертва при земетресението на 22 май 2012 г.