Перник ще бедства още седем дни

Новини
08:53 - 28 Януари 2020 (обновена)
5540
Перник ще бедства още седем дни

Със седем дни е удължено бедственото положение на територията на община Перник във връзка с водната криза, съобщи пресцентърът на областната администрация.

Решението е било взето на заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и е в сила от 27 януари.

Действията се предприемат след официално искане на кмета на Перник Станислав Владимиров.

Изходът от водната криза е изграждането на водопровод от Мало Бучино до Перник, припомни областният управител Емил Костадинов.

Трасето с дължина 13,5 км ще минава само през общински и държавни терени. По този начин ще се насочи вода от водосбора на "Белмекен" през водопреносната мрежа на София към Перник.

"Не пестим труд, енергия и ресурси, за да излезем от бедственото положение. Работим при пълна прозрачност и в постоянно търсене на нови, алтернативни начини за подобряване на ситуацията", каза Емил Костадинов.

Междувременно днес Столичният общинския съвет (СОС) решава дали да позволи водопреносната мрежа на София да бъде използвана за пренос на вода от язовир "Белмекен"/"Бели Искър" към Перник, предаде БНТ.

Кабинетът предложи изграждането на водопровод между столицата и миньорския град през Мало Бучино като антикризисна мярка. Проектът е на стойност 25 милиона лева. Освен тях държавата ще трябва да заплати и дължимите такси за пренос на водата по софийската инфраструктура.

Кметът Йорданка Фандъкова успокои столичани, че помощта за Перник няма да ги ощети. И настоя водоснабдяването на София да бъде подсигурено чрез монтиране на спирателен механизъм по новия водопровод и чрез отпускане на средства за ремонт на стената на язовир "Бели искър".