Perseverance откри органични молекули на Марс

Актуални новини
14:46 - 16 Септември 2022
1961
Perseverance откри органични молекули на Марс

Марсоходът Perseverance е събрал някои от най-важните досега проби от мисията си, с които учените ще определят дали някога е съществувал живот на Марс, съобщи НАСА, предава Си Ен Ен.

Няколко от събраните проби включват органична материя, което показва, че кратерът ''Йезеро'', в който вероятно някога е имало езеро и реката, която се е вливала в него, са представлявали потенциално обитаема среда преди 3,5 милиарда години.

''Скалите, които изследвахме в делтата, имат най-високата концентрация на органична материя, която досега сме откривали по време на мисията'', каза Кен Фарли, който е част проекта Perseverance в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена.

Мисията на марсохода, която започна на червената планета преди 18 месеца, включва търсене на признаци на живот на Марс. Perseverance събира скални проби, които може би пазят информация за това.

В момента марсоходът е събрал 12 скални проби. След поредицата от мисии, наречени Mars Sample Return, всичко събрано ще бъде отнесено на Земята през 2030 г.

Органичните молекули на Марс представляват градивните елементи на живота - като въглерод, водород и кислород, както и азот, фосфор и сяра. Не всички органични молекули обаче изискват живот, за да се образуват, защото някои могат да бъдат създадени чрез химически процеси.