Перу обяви мексиканския президент за персона нон грата

Свят
11:40 - 23 Май 2023
1851
Перу обяви мексиканския президент за персона нон грата

Комисията по външни работи на Конгреса на Перу гласува за обявяване на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор за персона нон грата заради критичните му изказвания срещу властите на южноамериканската република.

"С 11 гласа "За" Комисията по външни работи одобри резолюция, осъждаща изявленията на мексиканския президент Андрес Лопес Обрадор и обявяваща го за персона нон грата", се казва на страницата на парламента в Twitter.

Сега инициативата трябва да бъде разгледана от пленарната сесия на Конгреса. Парламентът на Перу вече обяви колумбийския президент Густаво Петро за персона нон грата през февруари.

По-рано Лопес Обрадор нарече перуанския президент Дина Болуарте узурпатор и отново заяви, че Мексико Сити няма да предаде председателството на Тихоокеанския съюз на Лима. Според мексиканския лидер Болуарте е дошла на власт незаконно, след като бившият държавен глава Педро Кастийо е бил несправедливо отстранен.

На 7 декември миналата година Кастийо обяви разпускането на Конгреса и налагането на полицейски час. Той направи обръщението преди парламентарното заседание, на което се разглеждаше въпросът за неговия импийчмънт заради обвинения в корупция. Депутатите не отмениха гласуването и одобриха лишаването на президента от правомощия, като въоръжените сили и полицията изразиха подкрепата си за Конгреса. Кастийо беше задържан по обвинение в подстрекателство към бунт.