Перуката трезвен, но нагъл: Спасихме човешки животи, горд съм!

Недопустимо е да се търси отговорност от БФС за случващото се извън стадиона, дудне Боби

Спорт
16:26 - 22 Ноември 2023
6141
Перуката трезвен, но нагъл: Спасихме човешки животи, горд съм!

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов се появи учудващо трезвен и говори пред Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание, където беше поканен на изслушване относно скандалите и протеста около евроквалификацията България - Унгария (2:2).

"Вчера изпратихме цялата хронология и сте запознати всички. Цялата комуникация идва от сведения от компетентните органи в България, от фейсбук страници, от изследване на проблемите за сигурността на този мач от страна на УЕФА. Очакваха се над 3500 фенове от Унгария. Ние няма как да знаем какви са заплахите като футболен съюз. Затова има компетентни органи и изпратени писма", отговори Михайлов на първия въпрос, касаещ защо БФС не е запознала предварително футболната общественост за комуникацията на централата със СДВР и УЕФА за изместване на двубоя между България и Унгария.

Последва изявление на Борислав Михайлов, което той прочете пред комисията. В него той отново отрече БФС да поеме отговорност за кървавия протест миналия четвъртък.

"Уважавана г-жо председател, уважаема комисия! Благодаря ви, че отново имам възможността да изясня хронологията по организация на двубоя с Унгария. БФС носи отговорност на стадиона, но не и извън него. Недопустимо е да се търси отговорност от БФС за случващото се извън стадиона. Отговорност трябва да се търси от провокаторите и хората, които са им платили. БФС не може да се превърне в изкупителна жертва", добави Михайлов.

"Горд съм, че спасихме човешки животи", продължи легендарният вратар.

За първи път от БФС научили, че се готви протест на 24 октомври. Било на среща в централата им на 14,00 часа. На другия ден получили и официално писмо за организацията, както и за "възможни други нерегламентирани прояви". "Изрично сме уведомени, че такова мероприятие не е заявено в Столичната община", обясни Борислав Попов, изпълнителен директор на БФС.

Цялата тази информация била изпратена на УЕФА. На 27 октомври пуснали писма и до министъра и главния секретар на МВР, шефовете на ГДНП и СДВР. Уведомили ги, че започват организацията на мача и поискали да предприемат мерки, с които да гарантират сигурността на хората.

После в БФС дошло и ново писмо с по-подробна оценка на риска. Затова получили и препоръча мачът да се играе другаде.