ПЕС на Станишев роптае срещу ЕНП заради подкрепата към Борисов

Свят
18:53 - 15 Октомври 2020
2359
ПЕС на Станишев роптае срещу ЕНП заради подкрепата към Борисов

По-малко от три месеца преди започването на следващия седемгодишен финансов период на ЕС, на фона на набираща сила пандемия и непредвидими последствия за европейската икономика, преговорите за бюджета на ЕС са в задънена улица. Европейски лидери с подчертан апетит за авторитарно управление и безотчетни еврофондове извиват ръцете на цяла Европа. Страни като Унгария и Полша са решени да се възползват от тежката ситуация, за да прокарат собствените си интереси, за сметка на хиляди бизнеси и хора, които са изправени пред нова вълна от безработица и фалити. За това предупреди лидерът на ПЕС Сергей Станишев на среща с евролевите лидери преди старта на поредния панел преговори в рамките на Европейския съвет. 

Станишев напомня, че левицата на Стария континент има ясна позиция - Европа не може да си позволи да избира между гражданите и принципите си.

"Социалистите настояваме Съветът да не се отказва от сделката, постигната през юли, и да приеме Плана за възстановяване без да прави компромиси с европейските ценности. Освен на думи, обаче, ПЕС не среща подкрепа от останалите политически семейства по темата за върховенството на закона. Докато ЕНП говорят за ценности и принципи, в Брюксел продължават да бранят дискредитираните правителства на Борисов и Орбан, за да си гарантират необходимите гласове за запазване на статуквото и властта в европейските институции. Тази политическа линия на десницата ще завещае корумпирани и авторитарни правителства на европейските граждани за години напред", обяви Станишев на срещата с комисарите от партиите-членки на ПЕС.