ПЕС замразява членството на БСП заради ляво-патриотичния фронт с "проруския Радев"?

ЕС трябва да се подготви за правителство в стил Орбан, готово да се възползва от нарастващата "умора" от Украйна

Политика
15:06 - 01 Декември 2023
6634
ПЕС замразява членството на БСП заради ляво-патриотичния фронт с "проруския Радев"?

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме всички необходими мерки срещу БСП, която обяви намерението си да сформира широка коалиция с проруски, националистически партии, заяви пред Euractiv генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек.

Междувременно в София експертите смятат, че българският президент Румен Радев обединява националистическия вот и че ЕС трябва да се подготви за правителство в стил Орбан, готово да се възползва от нарастващата "умора" от Украйна.

Euractiv съобщава в четвъртък, че Българската социалистическа партия (БСП), официален член на ПЕС, планира да създаде нов ляво-националистически блок, който да включва 16 партии.

Сред тях са радикалната антиевропейска проруска и пропутинска партия "Атака", ръководена от Волен Сидеров, както и русофилската формация на Николай Малинов, който в момента е изправен пред българския съд по обвинение в шпионаж в полза на руски олигарси.

"Ако ръководството на Българската социалистическа партия продължи с действията си, описани в медиите, то със сигурност ПЕС ще предприеме мерки, както се случи с други наши членове, например в Словакия.", заяви Филибек пред Euractiv в рамките на събитие, организирано в Брюксел в четвъртък.

В началото на октомври ПЕС замрази членството на проруската партия "Смер" на Роберт Фицо и  "Глас" на Петер Пелегрини, които сформираха коалиционно правителство с участието на крайнодесни пратии в Словакия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се противопостави на позицията на ПЕС в полза на ратификацията на Истанбулската конвенция.

"Не одобряваме обявяването от ПЕС на санкции срещу Русия за предоставяне на оръжия на Украйна", добави Нинова, като същевременно изрази възхищението си от Фицо и неговия патриотичен порив.

Проруският Радев стои зад този ход?

Междувременно в София експерти заявиха пред Euractiv, че президентът Румен Радев стои зад националистическия завой на българската левица и че институциите на ЕС трябва да се подготвят за правителство в стил „Орбан“.

Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл Болкан" заяви пред Euractiv.bg, че заемането на централно място в лявата част на политическия спектър е нещо, което трябва да се направи от българския президент Румен Радев, "а не от Нинова".

Президентът Радев е твърд противник на изпращането на военна помощ за Украйна, склонен е на компромиси с Кремъл и според мнозина подражава на политическия стил на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

"Радев е основното свързващо звено в мрежата между всички тези разединени фактори в лявото и патриотичното пространство", казва експертът.

Левицата, опирайки се на носталгията по комунистическото минало и на чувството на благодарност на много българи за това, че Руската империя е освободила България от османско владичество в края на XIX в., се превърна в проводник на националистическа и прокремълска реторика.

"Нинова усеща, че това патриотично пространство започва да се фрагментира и иска да се превърне в централна фигура. Тази фигура обаче ще бъде Румен Радев, а не тя.", казва експертът.

Радев, от своя страна, беше избран за президент през 2017 г. с подкрепата на проруската Българска социалистическа партия (БСП), но бързо показа свой политически стил и потенциал да привлече повече леви консервативни и евроскептични избиратели. В момента той е във втория си петгодишен мандат.

Експертът добави, че Радев вече е изградил солидна неформална мрежа от влиятелни кметове, които ще се превърнат в гръбнака на бъдещата му партия.

"След две-три години Радев ще е изградил политическата си инфраструктура, за да влезе в политическата игра. Той не прилича на (Роберт) Фицо. По-скоро прилича на Орбан, но с ляв уклон.", добави Симеонов.

Ефектът от събитията в Украйна

Поглеждайки към по-широката картина, политологът от "Галъп" също така заяви, че ходът на БСП да създаде проруски потриотичен фронт е симптом на това, което се случва в Европа.

"Това показва нарастващото самочувствие на ориентираните към Изтока и критично настроени към Запада политици в Европа. Нинова е твърде малък пример. Най-големият пример в България са "Възраждане" и Румен Радев", добави той.

Симеонов смята, че всички тези ориентирани към Изтока политици усещат, че вятърът отново започва да духа отново в тяхната посока.

"Контраофанзивата на Украйна засега е неуспешна. На Запад се говори за преговори с Русия, а България е страна, която исторически има проруски настроения. И всички хора, които сега се чувстват непредставени, ще погледнат към тези проруски политически проекти", добави той, предупреждавайки за умората, когато става въпрос за войни на европейския континент.

"Това правителство стои и върши тежката работа, но губи подкрепа. Управляващите консумират негативите, а Радев стои и чака.", допълни Симеонов.

Шулц и Шолц не са модел за подражание за Нинова

Според анализатора Димитър Ганев от "Тренд" БСП от години се отдалечава от ценностите на социалистите в ЕС, а лидерът ѝ Корнелия Нинова иска да прилича "много повече на Орбан, отколкото на (Мартин) Шулц и (Олаф) Шолц".

Ганев смята, че човекът, който може да се превърне в "българския Орбан", е Радев, който сега има много ограничени президентски правомощия.

"Възможността Радев да дойде на власт е реална. До края на мандата му като президент остават още три години. Ако през този период няма парламентарни избори, нещата ще се развивят чудесно за него. Президентският му мандат трябва да приключи през януари 2027 г., а парламентарните избори ще бъдат пет месеца по-късно.", каза Ганев.

Политологът е сигурен, че Радев ще продължи участието си в политиката и след края на президентския си мандат.

"Радев вече е изградил сериозна кадрова мрежа чрез назначените от него служебни правителства. Тази мрежа постоянно оказва натиск върху Радев, за да получи достъп до властта чрез него", допълва Ганев.

Затова се очаква Радев да заеме водеща роля в левицата в България, която в сравнение с левите партии в Европа е консервативна, патриотична и по-нюансирана от строгия евроатлантизъм на сегашните управляващи.

"Българите не са крайни хора. Те не искат крайни варианти.", каза Ганев и добави, че това означава, че Радев вероятно ще продължи политическия консенсус по отношение на членството в ЕС и НАТО, но няма да поддържа толкова твърда пронатовска позиция.

"Нещо като Орбан, но в лявата част на политическия спектър.", добави той.

Всъщност, ако Радев влезе в партийната битка и бъде избран, това ще разклати сериозно националистическите партии като проруската радикална "Възраждане", както и БСП.“, добави той.