Песимизмът е заразен сред гарваните

Птиците проявяват емпатия и променят поведението си

Новини
12:29 - 22 Май 2019
13544
Песимизмът е заразен сред гарваните

Австрийски учени установиха, че гарваните споделят лошото настроение на събратята си, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Откритието означава, че гарваните притежават емоционален афинитет и разбиране като хората и приматите.
Учените от университета на Виена са направили тестове за когнитивно пристрастие, като са наблюдавали реакцията на гарваните към неутрални стимули. Те също са пречели на една птица да достигне до вкусна храна. Когато втора птица гледала това, тя се отнасяла подозрително към другите предложения. Това означава, че гарваните проявяват емпатия и съответно променят поведението си.

"За да живеем успешно в социални групи, ни е необходима информация за чувствата на другите" - обясниха авторите Томас Бугняр и Джеси Адриензе - Заразните чувства улесняват предаването на тази информация, но при животните те са трудни за измерване".

"Резултатите ни показват, че отрицателните чувства при гарваните са заразни, което обогатява разбирането ни за еволюцията на емпатията".

Гарваните са сред най-интелигентните птици. Те могат да планират, установиха учени през 2017 г. Освен това използват сечива, решават задачи, имитират гласове, разпознават се в огледало, разпознават човешко лице дори много години след като са го видели.